A végrehajtók kiszűrése a Schadl György-féle rendszerből

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) szisztematikusan távolítja el azokat a végrehajtókat, akik nem illeszkednek a Schadl György által kialakított rendszerbe, a közbizalom helyreállítása érdekében.

A HVG legújabb számában arról számol be, hogy a Rogán Antal irányítása alatt álló szuperhatóság, az SZTFH, nem hosszabbítja meg azon végrehajtók megbízását, akik nem felelnek meg a Schadl György-féle rendszer elvárásainak. Ez a gyakorlat a közbizalom helyreállításának szándékával kerül megvalósításra. Biró Marcell, az SZTFH elnöke kiemelte, hogy a hatóság zéró toleranciát hirdet a szabályszegésekkel szemben, és minden lehetséges módon támogatja a hivatásrend tisztulási folyamatát.

A végrehajtók megbízásának meghosszabbítását érintő szabályozás a veszélyhelyzet kihirdetése miatt kormányrendelettel módosult, ami lehetővé teszi az SZTFH számára, hogy jogi úton távolítsa el a problémásnak ítélt végrehajtókat. A hatóság e módosításra hivatkozva sorra utasítja el a hosszabbítási kérelmeket. Érdekesség, hogy a fegyelmi eljárások alá vont végrehajtók között számos olyan személy található, akiket a rendszer korábban határozatlan időre szóló pozíciójukból a 2015-ös reformmal korlátozott időtartamra szorított vissza.

A témában további részletek a HVG hetilapjában és a hvg360 online platformján olvashatók.