Mitől félnek legjobban az EP-képviselők?

A Politico által végzett felmérés szerint az Európai Parlament képviselői a jobboldal és a populizmus térnyerését tartják Európa legnagyobb kihívásának.

A Politico uniós törvényhozók körében végzett kutatása arra irányult, hogy feltárja, mely globális problémákat látnak a leköszönő EP-képviselők Európa számára a legnagyobb kihívásként. A felmérésből kiderült, hogy a résztvevők a globális felmelegedést és az orosz-ukrán háborút is alárendeltnek tekintik a jobboldali politika térnyeréséhez képest.

A képviselők ugyanakkor a migrációt és a gazdaság helyzetét nem tartják annyira fontosnak, mint a fent említett problémákat.

A Mandiner által szemlézett eredmények alapján a szociáldemokrata képviselők a jobboldali populizmus, a klímaválság és a társadalmi egyenlőtlenségek miatt érzik aggodalmukat a leginkább. Ezzel szemben az Európai Néppárt (EPP) tagjai az ukrajnai konfliktust és az Európai Unió biztonságát helyezik előtérbe.

Az Identitás és Demokrácia (ID) és az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciókhoz tartozó jobboldali képviselők a migrációs kérdéseket, a nemzeti szuverenitás csökkenését és a „zöld átmenet” gyorsaságát emelik ki aggodalmaik között.

A felmérés azt is megvilágította, hogy az EP-képviselők többsége, négyötöde nem nézné jó szemmel Ursula von der Leyen Európai Bizottsági elnök újbóli megválasztását.

: Politico, Mandiner.