A Kreml reagál az ATACMS rakéták ukrajnai érkezésére

A Kreml szerdai bejelentése szerint, ha az amerikai ATACMS nagy hatótávolságú rakéták megérkeznek Ukrajnába, Oroszországnak vissza kell szorítania az ukrán erőket és ki kell terjesztenie a két ország közötti "ütközőzónát".

A Reuters információi alapján az Egyesült Államok által jóváhagyott katonai támogatási csomag lehetővé teszi, hogy Ukrajna akár 300 kilométeres hatótávolságú ATACMS rakétákat kapjon, amelyekkel képesek lennének csapásokat mérni Oroszország területére is. Kijev ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy nem használja a rakétákat orosz területek ellen, de ez alól kivételt képez a Krím félsziget. A rakéták a teherautókra szerelt rendszerekből akár 3 Mach sebességgel is indíthatók, ami jelentősen meghaladja az Ukrajnának jelenleg rendelkezésre álló brit és francia rakéták sebességét.

Azonban a Sky News és az Associated Press értesülései szerint az Egyesült Államok már a fegyverszállítmányok hivatalos jóváhagyása előtt, titokban nagy hatótávolságú rakétákat szállított Ukrajnának, amelyeket Kijev a múlt héten és az éjszaka folyamán is bevetett orosz célpontok ellen. Ezen rakéták egy korábbi, titokban szállított katonai segélyszállítmány részeként érkeztek Ukrajnába, és valószínűleg ezeket használták a Krím félszigeten található Dzsankoj légibázis elleni támadás során.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Oroszország álláspontja nem változott az ATACMS rakétákkal kapcsolatban, továbbra is szükségesnek látják a "ütközőzóna" bővítését. Az orosz jogrendszer értelmében a Krím, valamint Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon megyék Oroszország részét képezik, így Moszkva számára ezek a területek is beleértendők a védelmi zóna kiterjesztésébe, annak ellenére, hogy jelenleg a Krímen kívül egyik meghódítani szándékozott ukrán megye területét sem uralja teljes mértékben. Joe Biden amerikai elnök által aláírt új katonai segélycsomag is tartalmaz nagy hatótávolságú (300 kilométeres) ATACMS rakétákat, amelyek hivatalosan is Ukrajna rendelkezésére állnak.