Vlagyimir Putyin életéről készült film hamarosan a mozikban

Nemsokára bemutatják a Vlagyimir Putyin orosz elnök életét feldolgozó életrajzi filmet, amelyet mesterséges intelligencia segítségével alkottak meg.

A film, amelynek címe Putyin lesz, 2024 szeptember 26-án kerül a mozikba, és a lengyel AIO stúdió által készített alkotást 35 országban tervezik bemutatni. A rendező, Patryk Vega, aki korábban több lengyel kasszasikerért felelt, saját mesterséges intelligencia technológiát fejlesztett ki a film elkészítéséhez.

Besaleel elmondása szerint a valódi Putyin szerepeltetése nem volt lehetséges, és az interneten fellelhető anyagok sem voltak elegendőek egy meggyőző utánzat létrehozásához. Emiatt közel két évnyi fejlesztésbe telt, míg létrehozták azt az úttörő mesterséges intelligencia által vezérelt technológiát, amely lehetővé tette a karakter hiteles megformálását.

A film aktualitását növeli, hogy közben az orosz politikai életben is történtek jelentős események. Különösen nagy értékű vesztegetés elfogadásának gyanújával őrizetbe vették Tyimur Ivanov orosz védelmi miniszterhelyettest. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) sajtószolgálata által közölt információk szerint az ügy részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője megerősítette, hogy Vlagyimir Putyin elnököt és Szergej Sojgu védelmi minisztert tájékoztatták a helyettes tárcavezető őrizetbe vételéről.

Ivanov, aki 2016 májusában elnöki rendelettel került kinevezésre, a vagyonkezelésért, a csapatok elszállásolásáért, a lakhatásért és az egészségügyi ellátásért felelt. Feladatai közé tartozott a katonai közbeszerzések, építkezések és felújítások felügyelete is. A TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint az SZK a gyanúsított letartóztatását kívánja elérni, és a különösen nagy összegű vesztegetés esetében a büntetés akár 15 évig terjedő szabadságvesztés is lehet. Ivanov korábbi karrierje során több állami vállalatnál is dolgozott, és a Forbes szerint 2018-ban családjának jövedelme 136,7 millió rubel volt.

Ez az esemény további figyelmet vonhat a Putyin című filmre, amely az orosz elnök életét és politikai karrierjét dolgozza fel egy olyan időszakban, amikor az orosz politikai életben is jelentős változások zajlanak. Tyimur Ivanov a Lomonoszov nevét viselő Moszkvai Állami Egyetem számítógépes matematika és kibernetika karán szerzett diplomát, és mielőtt 2012-ben a védelmi tárcához került volna, a moszkvai régió kormányának elnökhelyetteseként dolgozott, ahol Sojgu volt a kormányzó.