Vállalati karbonlábnyom számítás 3 perc alatt

Az Opten és a Mastercard közös fejlesztésének köszönhetően már mindössze 3 perc alatt kiszámítható egy vállalkozás karbonlábnyoma. Ez a fejlesztés különösen fontos lehet a hazai vállalkozások számára az EU-s jogszabályok és piaci elvárások fényében.

Az Európai Unió új jogszabályai és a piaci elvárások miatt a vállalatoknak szembe kell nézniük a fenntarthatóság kérdésével. A beszállítói láncokban részt vevő nagyvállalatok egyre inkább elvárják az ESG (környezeti, társadalmi és vállalatirányítási) átláthatóságot, amelynek része a karbonlábnyom pontos kiszámítása is. Ez a feladat rendkívül összetett lehet, különösen a kisebb vállalkozások számára, amelyek gyakran nem rendelkeznek a szükséges tudással és erőforrásokkal.

Az Opten és a Mastercard által létrehozott doyourcarbon.hu weboldal lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy külső szakértő bevonása nélkül, gyorsan és egyszerűen végezzék el a karbonlábnyomuk becslését. A weboldal az open-banking technológiát használja, amely a Mastercard nemzetközileg auditált karbonlábnyom kalkulátorát és az Opten hiteles cégadatait, valamint elemzéseit ötvözi, így teszi lehetővé a becsült CO2 kibocsátás kiszámítását.

Dr. Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója szerint a kisebb vállalkozásoknak szükségük van egy olyan megoldásra, amely nem terhet jelent számukra, hanem lehetőséget kínál a piaci változásokra való reagálásra. A fejlesztés révén a kkv-k nem csak megállhatják a helyüket a beszállítói láncokban, hanem versenyelőnyt is szerezhetnek. A weboldal által nyújtott gyors és digitális megoldás a karbonlábnyom kiszámítására nemcsak a vállalatok számára előnyös, hanem a beszállítói láncok Uniós szintű átrendeződése miatt nemzetgazdasági szempontból is jelentőséget hordozhat. Az így kapott eredmények felhasználhatók önálló oklevélként, az ESG riportok részeként, vagy akár a vállalat weboldalán elhelyezhető, havonta frissülő karbon badge formájában, amely hozzájárul a vállalatok transzparens működéséhez.