Új otthonfelújítási támogatás három banknál

Az OTP, az MBH Bank és a Gránit Bank lesz az a három pénzintézet, ahol az újonnan bejelentett otthonfelújítási támogatást igényelhetik az ügyfelek.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) sikeresen lezárta a nyílt közbeszerzési eljárást, amelyet az MFB Pont Plusz lakossági hálózatának kialakítására hirdettek meg. A közvetítői feladatok ellátására a három bankból álló konzorciumot választották ki, így a lakossági hitelprogramokat összesen 266 bankfiókban érhetik el az ügyfelek.

Az uniós lakossági hitelprogramok, így az új otthonfelújítási támogatás is, a három banknál lesznek elérhetőek. A nyertes ajánlattevő összesen 134 járásban nyitja meg a 266 MFB Pont Pluszt, amelyek közül az első 128 május 30-ig, a további 138 pedig június 30-ig lesz elérhető.

Az Energiaügyi Minisztérium bejelentése alapján júniustól egy új otthonfelújítási támogatás válik elérhetővé, amelynek keretösszege 108 milliárd forint, és a támogatásra június 3-tól lehet jelentkezni az újonnan megnyíló MFB Pontokon keresztül. A programban részt vehetnek azok az ingatlantulajdonosok, akik 1990-nél korábban épült, gázhálózatra csatlakozott családi házuk felújításához keresnek kamatmentes hitelt, maximum hatmillió forint értékben.

A program részletes feltételeiről várhatóan a héten jelenik meg a jogszabálytervezet. Az új otthonfelújítási programban várhatóan június 3-ától igényelhető támogatást csak az MFB Pontokon keresztül lehet majd igénybe venni. Aki tehát jelentkezik az egymilliós önrésszel együtt 7 milliós támogatási lehetőségre (ezen belül 2,5-3,5 millió forint közvetlen támogatás és 2,5-3,5 millió forint kamatmentes hitel), az majd ennek a három banknak a valamelyikén keresztül tud szerződni.

Az 1990 előtt épült családi házak tulajdonosai a támogatást szigetelésre, nyílászárók cseréjére, használati melegvíz rendszer korszerűsítésére, fűtésrendszer (gázkazáncsere és hozzá kapcsolódó kéménybélelés) korszerűsítésére vehetik fel.

A program kapcsán az építőiparban növekedésre számítanak, és a támogatás igénybevételének helyszíneit térképen is bemutatták. Az otthonfelújítási támogatás forrását az uniós REPowerEU keretből biztosítják.