A szekszárdi kórház takarítóinak kirúgása

Az állami közbeszerzéseket megnyerő B+N Zrt. kezelésébe került a szekszárdi kórház takarítása, de a takarítók hamar csalódni kényszerültek, mivel nem kapták meg a megígért túlórapótlékot, és ötük kirúgását követően a NAV is eljárást indított.

Januárban a B+N Zrt. vette át a szekszárdi kórház takarítását, ahol a takarítók több fizetést reméltek, mint korábban. Azonban az RTL Házon kívül riportja szerint a dolgozók csalódottak voltak, mert a várt túlórapótlék helyett csak sima óradíjat kaptak, ami 20–30 ezer forinttal kevesebb jövedelmet jelentett számukra. Február végén öt takarítót kirúgtak indoklás nélkül, és ketten úgy vélték, ez azért történhetett meg, mert panaszt emeltek a túlóráik kifizetése miatt.

Egyikük a NAV-hoz fordult, hogy ellenőrizzék a bérét, de az ügyintéző nem találta a bérszámfejtési íven a túlórát, és a "fertőtlenítési pótlék" is értetlenséget váltott ki. A NAV eljárást indított, és munkaügyi ellenőrök is megjelentek a kórházban.

A B+N Zrt. válaszában azt állította, hogy minden kórházban a törvényi előírásoknak megfelelően járnak el, és ha a csoportvezető a jelenléti íven rögzíti a túlórát, akkor azt megfelelően számfejtik. A dolgozók azonban szerintük nem vezettek jelenléti ívet, így nem tudták igazolni a túlóráikat.

A cikkben szereplő dolgozók hosszú évek óta dolgoztak a kórházban, de a B+N átvétele után próbaidősök lettek, így a cégnek nem kellett indokolnia a felmondást. Márciustól a B+N alvállalkozóként szervezte ki a kórház takarítását.