Európai Bizottság razziát tartott egy kínai vállalat európai irodáiban

Az Európai Bizottság versenypolitikai ellenőrzéseket hajtott végre egy kínai biztonsági berendezéseket gyártó és értékesítő vállalat hollandiai és lengyelországi telephelyein, mely során informatikai berendezéseket és mobiltelefonokat foglaltak le.

Az Európai Bizottság kedden váratlanul ellenőrizte a kínai vállalat európai telephelyeit, mivel felmerült a gyanú, hogy a cég olyan szubvenciókat kaphatott, amelyek torzíthatják az EU belső piacát. Az uniós tisztviselők mellett a tagállamok nemzeti versenyhatóságainak munkatársai is részt vettek az ellenőrzésekben. Az eljárások nem jelentik automatikusan, hogy a vállalat ténylegesen részesült a belső piacot torzító támogatásokban, és nem befolyásolják a vizsgálat kimenetelét.

A Bizottság nem hozta nyilvánosságra a vizsgált vállalat nevét, de a Kínai Kereskedelmi Kamara EU melletti képviselete megerősítette, hogy a razziák a kínai vállalat lengyelországi és hollandiai irodáiban történtek. A kamara szerint az EU intézkedései negatívan befolyásolják a külföldi vállalatok üzleti környezetét az unióban.

A 2023-ban életbe lépett külföldi támogatásokról szóló uniós rendelet értelmében a vállalkozásoknak kötelezően be kell jelenteniük az EU-ban történő közbeszerzési pályázataikat, ha a szerződés értéke meghaladja a 250 millió eurót, és ha a bejelentést megelőző három évben legalább 4 millió euró összegű külföldi támogatást kaptak.