Olaf Scholz kritizálja Putyint Kanttal kapcsolatban

Olaf Scholz német kancellár kijelentette, hogy Vlagyimir Putyinnak nincs joga Immanuel Kant filozófusra hivatkozni, mivel az orosz elnök háborús agressziója ellentmond a német gondolkodó alapvető nézeteinek.

A Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia ünnepségén, amelyet Kant 300. születésnapja alkalmából rendeztek, Scholz hangsúlyozta, hogy Putyin rendszere elkötelezett Kant műveinek kisajátítása mellett, de a filozófus gondolatai, különösen az emberi jogok, emberi méltóság, háború és béke témái, összeegyeztethetetlenek azzal, amit az orosz elnök gyakorol, és az Ukrajna elleni támadással.

Scholz szerint az egyén méltóságát és autonómiáját az orosz autokráciában minden nap megsértik, például a cenzúra, a digitális dezinformáció és a megfigyelés eszközeivel. A német kancellár úgy véli, hogy Kant, mint a német idealizmus megteremtője, nem alkalmas az agresszív háború, a nemzetközi jog megsértése és az önkényuralom "kulcsszavának" .

Scholz idézte Putyin korábbi és ellentmondásos kijelentéseit is. Az orosz elnök 2005-ben Kantot államközi viták háborúval való rendezésének ellenzőjeként említette, és azt állította, hogy Oroszország ragaszkodik a filozófus tanításaihoz. Azonban 2024 elején Putyin újraértelmezte Kantot, mondván, hogy a filozófus felhívása a saját elme használatára Oroszország számára a nemzeti érdekek követését jelenti, ami Scholz szerint abszurd, mivel Kant éppen az államok más államok ügyeibe való beavatkozása ellen emelt szót.

A kancellár beszélt Kant "Az örök béke" című művének aktuális jelentőségéről is, megjegyezve, hogy bár a szöveg nem nyújt gyakorlati útmutatást a 21. századi katonai konfliktusok megoldására, tartalmaz értékes tanácsokat. Scholz szerint a valódi béke túlmutat a tűzszüneten és az ellenségeskedések elhalasztásán.

Végül Scholz kiemelte, hogy sok minden, amit Kant elképzelt, mára valósággá vált, különösen Németországban és az Európai Unió keretein belül, valamint részben globális szinten is. A kancellár elmondta, hogy Kant gondolkodása mély hatást gyakorolt a saját politikai munkásságára, és hangsúlyozta, hogy továbbra is szükség van a folyamatos hiányosságok kritikájára és javítására.