A magyar reklámpiac egyedülálló visszaesése

A régióban egyedül Magyarországon csökkent jelentősen a média reklámárazása, ami miatt a vállalatok kevesebbet fordítanak hirdetésre. Ez a Mindshare friss elemzéséből derül ki, amely a legnagyobb hirdetők reklámköltési és pénzügyi adatait elemezte, a Kantar Media Adex és a Nielsen közönségméréseinek adataival kiegészítve.

A magyarországi legnagyobb vállalatok forgalmuknak csupán 0,5 százalékát költik médiavásárlásra, 2022-ben pedig ez az arány még alacsonyabb, mindössze 0,4 százalék volt, szemben a 2021-es 0,7 százalékkal és a 2006-ban mért 1,6 százalékkal. Az elmúlt másfél évtized során a legnagyobb hirdetők az árbevételükhöz képesti médiavásárlási kiadásaikat harmadára csökkentették.

A Mindshare elemzése szerint a csökkenés oka részben az, hogy az adózás előtti árbevételarányos nyereség (EBIT) 2006-os 10,2 százalékáról 2021-ben 8,9 százalékra, majd 2022-ben 7,3 százalékra esett vissza. Emellett a magyar média túl olcsó, így a vállalatoknak az árbevétel egyre kisebb részét kell erre fordítaniuk.

A vizsgált cégek belföldi értékesítésből származó árbevételük 2,2-szeresére, az adózás előtti eredményük pedig közel duplájára, 1,9-szeresére nőtt, míg a médiaköltésük csupán 1,2-szeresére emelkedett. Ez arra utal, hogy a hazai reklámszolgáltatások és a médiaköltések árazása jelentősen elmarad más vállalati szolgáltatásokétól, és magasabb árak mellett is lenne kereslet a hirdetési szolgáltatásokra.

A médiaköltés az a terület, ahol a nagyvállalatok a legtöbbet takaríthatták meg az elmúlt években. Somlói Zsolt, a Mindshare magyarországi ügyvezetője szerint a legnagyobb hirdetők árbevételüknek jóval kisebb részét költik ma médiára, mint az ezredfordulón, és ez a trend a régióban szinte egyedül Magyarországon figyelhető meg. Hozzáfűzte, hogy szükséges intézkedéseket hozni a kommunikáció értékének és megbecsülésének helyreállítása érdekében.