Csökkenő számú magánnyugdíjpénztárak Magyarországon

Április elején az MKB Magánnyugdíjpénztár beolvadt a Budapest Magánnyugdíjpénztárba, és a Szövetség Magánnyugdíjpénztár is tervezi, hogy 2024. július 1-jével a Horizont Magánnyugdíjpénztár részévé válik. Ezzel a magánnyugdíjpénztárak száma tovább csökken Magyarországon.

Az MKB Magánnyugdíjpénztár, amely később MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár néven működött, 2021. április 1-jével beolvadt a Budapest Magánnyugdíjpénztárba. A Szövetség Magánnyugdíjpénztár, korábban Allianz néven ismert, április 17-én tartott küldöttközgyűlésén minősített többséggel fogadta el a beolvadásról szóló javaslatot. A beolvadás előtt álló pénztár a piaci lehetőségeket és a tagok érdekeit mérlegelve a Horizont Magánnyugdíjpénztárral kezdett tárgyalásokat, mivel piacvezető és járadékszolgáltatással rendelkező partnert kerestek.

A magánnyugdíjpénztárak számának csökkenése nem új jelenség Magyarországon. A szektor átalakulása 2010 végén kezdődött, amikor a magánnyugdíjpénztárak állami einstandja során a rendelkezésre álló 3000 milliárd forintos vagyonból 900 millió forintot az állami nyugdíjkasszába helyeztek át. A folyamat során az államadósság gyors csökkentésére is felhasználtak 1300 milliárd forintot, és az Orbán-kormány összesen 2000–2020 milliárd forintot költött a deficit csökkentésére.

A magánnyugdíjpénztárak számának csökkenése az elmúlt években folytatódott. 2011 végére már csak 11 pénztár érte el a működéshez szükséges 2 ezer fős létszámot, és azóta is folyamatosan csökkent a pénztárak száma. A mostani beolvadásokkal a magánnyugdíjpénztárak száma két szereplőre, a Budapest és a Horizont pénztárakra redukálódik. A magánnyugdíjpénztárak fenntartásának feltétele, hogy a tagok legalább 70 százaléka fizessen tagdíjat.