A legdrágább luxuslakásokat készpénzért vásárolják

A luxusingatlanok piaca továbbra is virágzik, jelentős növekedést mutatva az eladásokban és az árakban, különösen a készpénzes vásárlások terén - közölte a CNBC.

A lakóingatlan-piac világszerte a magas kamatokkal és az alacsony kereslettel küzd, azonban a luxusingatlanok piaca ettől eltérő tendenciát mutat. A Redfin jelentése szerint az Egyesült Államokban az ingatlaneladások 4%-kal csökkentek az első negyedévben, míg a luxusingatlanok eladásai több mint 2%-kal nőttek, ami három éve a legmagasabb éves növekedést jelenti.

A jelzáloghitelek kamatlábai jelenleg 7% felett vannak a 30 éves fix kamatozású hitelek esetében, ami sok lakásvásárló számára megfizethetetlenné teszi a vásárlást. Ezzel szemben a tehetős vásárlók gyakran készpénzzel vásárolnak, így kevésbé érintik őket a magas kamatlábak. A luxuslakások közel felét készpénzzel vásárolták meg ebben a negyedévben, Manhattanben pedig ez az arány elérte a 68%-ot.

A luxuslakások medián árai közel 9%-kal emelkedtek, elérve a rekordmagas 1 225 000 dollárt. Seattle-ben egy luxuslakás medián ára 2,7 millió dollár volt. Az eladó luxuslakások számának növekedése is hozzájárult ehhez a trendhez; az első negyedévben ezeknek a lakásoknak a száma 13%-kal ugrott meg.

Nem minden luxuspiac tapasztal hasonló növekedést. A legnagyobb árnövekedést Providence és New Brunswick piacai produkálták, míg New Yorkban az árak 10%-kal csökkentek. Seattle-ben volt a legnagyobb növekedés az eladások tekintetében, ott az eladások száma 37%-kal emelkedett.

Összességében, bár a teljes ingatlanpiac nehézségekkel küzd, a luxusszektor erős maradt, főleg azoknak a vevőknek köszönhetően, akik képesek készpénzes tranzakciókat lebonyolítani. Ez felhajtja az árakat és élénkíti ezt a piaci szegmenst még abban az esetben is, ha a piac más részei lassulást mutatnak.