A kelet-közép-európai régió befektetési lehetőségei szélesebb körben elérhetők

Április közepétől lesznek elérhetőek az OTP Alapkezelő által kibocsátott, a kelet-közép-európai régió legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvényeit tartalmazó Exchange Traded Fund (ETF) befektetési jegyei. Az új befektetési eszköz lehetővé teszi, hogy a régió vállalati topligájába olyan befektetők is könnyedén befektessenek, akik nem rendelkeznek helyi piaci ismeretekkel. Az OTP CETOP ETF három partner, az OTP Alapkezelő, az OTP Global Markets és a Budapesti Értéktőzsde közös projektje.

Új lehetőségek a BÉT-en

2018 októberében a Budapesti Értéktőzsdén megnyílt a BÉTa Piac, amely lehetővé tette az ETF-ek kereskedését Budapestről. Az ETF-ekkel a befektetők egyetlen tranzakcióval vásárolhatnak meg egy jól diverzifikált portfóliót, amely lefedi az adott ETF által reprezentált piacot.

Mi az az ETF?

Az ETF egy olyan befektetési alap, amelynek jegyeivel a tőzsdén kereskednek, lehetővé téve a befektetők számára, hogy egyszerűen szerezzenek be egy komplex befektetési portfóliót.

Kovács-Kvotidián Máté, az alap portfóliómenedzsere szerint az ETF legnagyobb előnye, hogy a befektetők egyszerűen befektethetnek a kelet-közép-európai régió meghatározó részvényeibe anélkül, hogy a helyi piaci sajátosságokkal kellene tisztában lenniük.

A régió növekedési potenciálja

Az elemzések szerint a kelet-közép-európai régió kimagasló növekedési potenciállal rendelkezik a tőkepiacok terén is. A Budapesti Értéktőzsde CETOP NTR indexe jól képezi le a régió blue chip vállalatait, ami vonzóvá teheti az új ETF-et a befektetők számára.

Az alap portfóliómenedzsere kiemelte, hogy az alapban szereplő részvényeket nem ő választja ki, hanem a Budapesti Értéktőzsde félévente újrasúlyozza a CETOP NTR indexét, és az alap összetétele ennek megfelelően alakul.

Az OTP CETOP ETF jellemzői

Az OTP CETOP ETF 10 euró névértékkel került bevezetésre a Budapesti Értéktőzsdére, így ez az első euróban denominált ETF a BÉT-en. Az alap megvásárlására az OTP Bank elektronikus csatornáin keresztül adhatók tőzsdei megbízások. Az OTP Bank árjegyzőként biztosítja az ETF piacának likviditását. Az alap osztalékot nem fizet, de a befolyó osztalékok újratőkésítése révén a piacok valós teljesítményét tükrözi.

A cikk megjelenését az OTP Alapkezelő támogatta, de nem minősül befektetési tanácsadásnak. A befektetési alap részleteiről az OTP Alapkezelő honlapján lehet tájékozódni.