Gazprom befektetése a magyar sportba

A Külgazdasági és Külügyminisztérium üdvözli, hogy a Gazprom, mely nem szerepel a szankciós listán, érdeklődik a magyar sport iránt, különösen a Ferencvárosi TC iránt.

A magyar sportba történő befektetések mindig pozitívumot jelentenek, különösen, ha az befektető egy jelentős nemzetközi vállalat, mint a Gazprom. A Külgazdasági és Külügyminisztérium reagált az RTL Híradó és a Blikk kérdésére, amely arra vonatkozott, hogy a legnagyobb orosz állami cég befolyása veszélyeztetheti-e Magyarország szuverenitását, különös tekintettel arra, hogy a Ferencvárosi TC új szponzora állítólag a Gazprom lesz.

Dénes Ferenc sportközgazdász szerint a lényegi kérdés az, hogy a magyar közvéleményben milyen mértékű az ellenérzés, és ez mennyiben befolyásolhatja a Ferencvárosi TC-t, illetve hogy a szponzoráció előnyei felülmúlják-e az esetleges negatív hatásokat. Szabados Gábor sportközgazdász hozzátette, hogy a Gazprom főszponzorként évi több milliárd forintot hozhatna a Ferencvárosnak, amelynek éves költségvetése 20 milliárd forintra tehető.

A sportközgazdászok hozzátették, hogy a Gazprom érkezése nem valószínű, hogy jelentősen rontaná a magyar csapatok helyzetét. Ugyanakkor, ha a Mol komoly szándékkal kívánja felzárkóztatni az Újpestet a Ferencvároshoz, akkor valószínűleg több forrást kell majd erre fordítania. Szabados Gábor szerint logikus, hogy a Gazprom olyan országban próbálkozik, amely barátságosabb Oroszországgal, mint a többi európai állam, és ezt a Ferencváros politikai beágyazottságával magyarázta, hiszen az egyesület elnöke Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója és alelnöke.

A Ferencváros egyelőre nem kommentálta a híreket, de a Külgazdasági és Külügyminisztérium azt közölte, hogy „Minél több nagy nemzetközi vállalat fektet be a magyar sportba, az annál jobb, és a Gazprom nem szerepel a szankciós listán”. A Blikk információi szerint a tárgyalások annyira előrehaladottak, hogy már elkészült a szerződéstervezet, így van rá esély, hogy a következő hetekben hivatalos megállapodás is születik a felek között.