Fogturizmus: Mutyigyanú volt, de bizonyíték nem

A fogászati turizmushoz kapcsolódó projektek vizsgálata során nem találtak elegendő bizonyítékot a csalásra, így a nyomozást megszüntették.

Hadházy Ákos független képviselő a legfőbb ügyésztől érdeklődött, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által évekkel ezelőtt lefolytatott vizsgálat után mennyi pénzt kellett visszafizetni. Az OLAF a GOP operatív programból finanszírozott fogászati turizmushoz kapcsolódó projekteket vizsgálta, köztük az OTI Orvosi Turizmus Iroda Zrt. által megvalósított GOP-2011-1.3.1/F azonosító számú projektet, valamint a KMOP-2011-1.1.4/F azonosító számú közép-magyarországi tükörprojektet.

A képviselő arra is választ várt, hogy Polt Péter megerősítheti-e, az OLAF nyolc évvel ezelőtt pénzügyi és jogi ajánlással zárta le a vizsgálatot. Az OLAF a projektekben az OTI Orvosi Turizmus Iroda Zrt. részvételét és lehetséges illegális tevékenységeit vizsgálta, mivel gyanú merült fel, hogy a cég túl sok "szakértői napot" jelenthetett be, és ez sérthette a közbeszerzési irányelveket.

Polt Péter válaszában jelezte, hogy az OLAF zárójelentése alapján hét évvel ezelőtt indult nyomozás költségvetési csalás miatt, de a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóság Központi Nyomozó Főosztálya három évvel ezelőtt megszüntette a nyomozást, mivel nem találtak elégséges bizonyítékot. Az OLAF-ot is tájékoztatták erről, és panasz nem érkezett.

A legfőbb ügyész hozzátette, az uniós támogatások visszafizetésével kapcsolatos információkért Navracsics Tibor minisztériumához kell fordulni. Szűcs László, az OTI Orvosi Turizmus Iroda Zrt. vezérigazgatója hat évvel ezelőtt kijelentette, hogy Bátorfi Béla, aki Orbán Viktor fogorvosaként is ismert, soha nem vett részt az operatív irányításban, és az OLAF által átvizsgált minden dokumentum, szerződés és kimutatás alapján megállapítható volt, hogy nem sértettek semmilyen közbeszerzési irányelvet, jogszabályt vagy előírást.