A polipok rejtélyes világa

A természet sokszínűsége és a benne rejlő csodák mindig is lenyűgözték az emberiséget. A Disney+ új dokumentum-filmsorozata, A polipok titkai, április 22-én, a Föld Napján debütált, és betekintést enged az egyik legintelligensebb tengeri faj, a polipok életébe.

A sorozat három epizódja során a nézők megismerkedhetnek a polipok különleges képességeivel és viselkedési formáival. Alexandra Schnell állatpszichológus és más tudósok munkáját követve bepillanthatunk a Nagy Korallzátony lenyűgöző világába, ahol a nagy kék polip, az állatvilág egyik legügyesebb alakváltója mutatkozik be vadászat, menekülés és párzási szokásai közben.

A kékgyűrűs polip, amelynek idegmérge akár egy felnőtt ember életét is kiolthatja percek alatt, csak egy a sok érdekes faj közül, amelyeket a sorozat bemutat. Az utánzás mestere, aki képes ellenségei – halak és tengeri kígyók – formáját felvenni, szintén megjelenik az epizódokban.

Indonéziában a kókuszdió-polip viselkedését vizsgálják, amely a víz alatti sivataghoz hasonló partszakaszon kagylókból és kókuszdiókból készít magának fedezéket. A polipok magas intelligenciája lehetővé teszi számukra, hogy autodidakta módon tanuljanak, mint például a szigeti polip, vagy az algapolip, amely a bőre színének változtatásával kommunikál társaival.

A tudósok számára továbbra is rejtély, hogyan képesek az átlagosan három évig élő polipok ilyen gyorsan tanulni és információt tárolni. Dr. C. E. O’Brian kutatásai szerint a polipok képesek az álmodásra, ami az emlékek feldolgozásában hasonlít az emberi agy működéséhez.

A sorozatban bemutatásra kerül egy új faj is, a Dorado polipok, amelyeket Costa Rica partjainál, 3000 méter mélyen találtak egy polipbölcsödével együtt. Ez a mélytengeri faj egy hidrotermális mezőt használ, hogy elősegítse kicsinyei fejlődését. Az ilyen bölcsödéket eddig nagyon ritkán fedeztek fel.

A polipok nem csak a tudományos közösséget, de a művészeket is inspirálják. James Cameron, a közelgő Avatar film rendezője is merített ihletet a mélytengeri, irizáló polipalfajokból.