A jövő pandémiáinak kórokozói

Európai kutatók egy csoportja összeállított egy listát azokról a vírusokról, amelyek a legnagyobb potenciállal rendelkeznek a közeljövőben világjárványt okozni.

Az európai Vaccelerate konzorcium kutatói szerint az influenzavírusok jelentik a legnagyobb fenyegetést a jövőbeli pandémiák szempontjából. A Travel Medicine and Infectious Disease tudományos szaklapban publikált tanulmányban 57 ország 187 epidemiológusa vett részt, akik közül 57 százalékuk gondolta úgy, hogy az influenzavírusokra kell a leginkább figyelni.

A kutatók által azonosított további veszélyes kórokozók között szerepel az X-betegséget okozó kórokozó, a SARS-vírusok, a SARS CoV-2, valamint az ebola. A résztvevők 21 százaléka szerint az X-betegség jelentheti a következő nagy világjárványt, míg 14 százalékuk szerint ez a második legveszélyesebb kórokozó.

A szakértők által alacsony pandémiás kockázatúnak ítélt vírusok között található a hantavírus, a Lassa-vírus, a Nipah-vírus, a Henipavírus és a Rift Valley-lázat okozó kórokozók. A tanulmányban részt vevők 14 kórokozót rangsorolhattak az észleléseik alapján.

Jon Salamanton-García, a tanulmány vezető szerzője szerint minden télen tapasztalható egy miniatűr járvány, amely többnyire kontrollált, mivel a különböző törzsek nem rendelkeznek elegendő virulenciával. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy az érintett törzsek változnak, és így többször is megfertőződhetünk életünk során. Amennyiben az új törzsek virulensebbé válnak, a jelenlegi kontrollálhatóság veszélybe kerülhet.

Salamanton-García hozzátette, hogy az emberiség a koronavírus-járványból szerzett tapasztalatoknak köszönhetően jobban felkészült az influenzával szemben, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen megnyugodhatunk. Egy esetleges pandémia kitörésekor azonnali cselekvésre lesz szükség.