Erős életjelek az euróövezet gazdaságából

Az euróövezet üzleti tevékenysége jelentős növekedést mutatott az elmúlt hónapban, a szolgáltatóipar élénkülése ellensúlyozta a feldolgozóipar visszaesését, ami az előzetes PMI-index szerint meghaladta a várakozásokat.

Az euróövezet üzleti tevékenysége a közel egy év leggyorsabb bővülését érte el, amelyet elsősorban a szolgáltatóipar élénkülése okozott, miközben a feldolgozóipar további visszaesést szenvedett el – számolt be a Reuters. A Hamburg Commercial Bank (HCOB) által készített és az S&P Global által összeállított előzetes összetett beszerzésimenedzser-index (bmi) 51,4 értékre nőtt ebben a hónapban a márciusi 50,3-ról, ami jelentősen meghaladja a Reuters által előrejelzett 50,7-es értéket és jelezte, hogy a gazdaság a második hónapja tartózkodik a növekedést jelző 50-es küszöb felett.

Cyrus de la Rubia, a Hamburg Commercial Bank vezető közgazdásza szerint az euróövezet pozitívan kezdte a negyedévet, és az összetett bmi-adatok alapján a szolgáltatási szektor erősödése táplálja a bővülést. A szolgáltatóipari bmi 52,9-re emelkedett az előző havi 51,5-ről, ami felülmúlta az elemzői várakozásokat, mivel a Reuters felmérésében részt vevő elemzők csupán 51,8-as értékkel számoltak.

Ezzel szemben a feldolgozóipari bmi 46,1-ről 45,6-ra csökkent, ami ellentmondott az elemzők által várt 46,6-os növekedésnek, jelezve, hogy ez az index már több mint fél éve marad 50 pont alatt. Enyhe javulást mutatott viszont a feldolgozóipari termelést mérő index, amely 47,1-ről 47,3-ra nőtt.

A kereslet terén is kétirányú mozgás figyelhető meg. A szolgáltatási ágazat új szerződéseire vonatkozó indexe tizenegy hónapos csúcsot döntött, 52,1-re emelve értékét; míg a feldolgozóipar új megrendeléseinek indexe négy hónapos mélypontra süllyedt 43,8-ra.

Az euróövezeti cégek tavaly június óta nem látott mértékben bővítették alkalmazottaik számát, az összetett foglalkoztatási index 50,9-ről 51,8-ra emelkedett.

Forrás: Reuters