Az atomháború és Orbán Viktor választási kampánya

Az atomháború veszélye és Orbán Viktor választási kampányának kezdete jelentette a fő híreket 2024. április 23-án. Lengyelország atomfegyverek befogadására készül, míg a magyar miniszterelnök országjárását Nemesgörzsönyben kezdte meg.

Lengyelország kész arra, hogy atomfegyvert fogadjon a területén, ami növelheti az atomháború kockázatát. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a Nyugat ezzel a lépéssel növeli az atomháború kockázatát. Az amerikai Képviselőház által jóváhagyott 61 milliárd dolláros ukrajnai segélycsomag sem a béke felé mutat, és a NATO is hozzájárulhat a feszültség növekedéséhez azzal, hogy légvédelmi eszközöket adhat Ukrajnának. Annie Jacobsen amerikai biztonsági szakértő szerint egy esetleges atomháborúban 72 perc alatt a kőkorszakba lehetne visszabombázni a Földet, míg az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője szerint még ennél is kevesebb idő szükséges ehhez. Egy másik szakértő szerint a lengyel atomfegyver egy olyan spirál, amiből nehéz kiszállni. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elrettentőnek találta, hogy brüsszeli kollégái világháborús készülődéssel reagáltak az ukrajnai helyzetre, hangsúlyozva, hogy Európát nem érte támadás.

Orbán Viktor, aki Nemesgörzsönyben kezdte meg választási kampánykörútját, a mezőgazdasági árak összeomlását Brüsszel hibás döntéseinek tulajdonította. A miniszterelnök szerint csak akkor tudja megvédeni a gazdákat, ha fegyvert adnak a kezébe, amelyet az emberek szavazata jelent. Jakab István, a Magosz elnöke és fideszes parlamenti képviselő szerint az ukrán mezőgazdasági termékek előtt azért nyitják meg az európai piacokat, hogy az ukrán oligarchák, az amerikai nagybefektetők, az arabok és az EU pénzalapjai extraprofithoz jussanak.

Ezek voltak a fő hírek Magyarországon és a világban az említett napon. Az eseményekről szóló záróhíradó visszanézhető a közmédia adásában.