Az ÁKK jelentősen túladott a tervezettnél

Ma az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 15 milliárd forint értékben tervezett 3 hónapos diszkontkincstárjegyek értékesítését, azonban a vételi ajánlatok magas száma miatt végül 32 milliárd forintnyi állampapírt adott el.

Az ÁKK a mai aukcióján 15 milliárd forint névértékű 3 hónapos lejáratú diszkontkincstárjegyet kínált fel, de a benyújtott vételi ajánlatok összege 48,94 milliárd forintot tett ki, ami 326%-os lefedettséget jelent. Ennek eredményeképpen az ÁKK az eredetileg meghirdetett mennyiségnél több, összesen 32 milliárd forint értékű ajánlatot fogadott el.

A D240821 sorozatú papírok hozama 6,5% és 6,95% között mozgott, az átlaghozam pedig 6,88%-ra rúgott. Ez az átlaghozam 15 bázisponttal magasabb, mint a legutóbbi aukción, és 20 bázisponttal haladja meg az ÁKK által a lejáratra megállapított referenciahozamot, amely egy hónappal rövidebb lejáratú papírra vonatkozott.

Az állampapírok piacának további részletei és az egyes lejáratok utolsó értékesítési adatai a Portfolio Terminál állampapír oldalain érhetők el, ahol az ÁKK által kiadott információk alapján tájékozódhatunk a különböző futamidejű értékpapírok aukciós eredményeiről.