Üzemanyagárak csökkentése: Adók mérséklésével oldható meg

A magyar kormány megfontolhatja az üzemanyagok adótartalmának csökkentését, amely lehetőséget biztosít az árak mérséklésére a szakmai képviseletek vezetői szerint.

Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének (FBSZ) elnöke szerint a kormánynak van mozgástere az üzemanyagok árcsökkentésére, mivel lefaraghat az érintett termékek mintegy 50 százalékos adótartalmából. Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára is úgy véli, hogy az adócsökkentés lehet az egyetlen módja az üzemanyagárak csökkentésének anélkül, hogy zavar keletkezne a piac működésében.

A kormány szerdai megbeszélésén dönthet arról, hogy lépjen-e az üzemanyagárak magas szintjének féken tartása érdekében. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter jelezte, hogy az ársapka újbóli bevezetése mellett más eszközök is rendelkezésre állnak, mint például az árrés szűkítése.

Egri Gábor az árstop kapcsán említette a százhalombattai finomító műszaki problémáit és a tankolási korlátozásokat, amelyek rávilágítottak arra, hogy Magyarország nem képes teljes mértékben ellátni magát. Grád Ottó szerint a kormány az üzemanyagárakba való beavatkozás során csak az adótartalmat csökkentheti anélkül, hogy zavart okozna a piacon. A jövedéki adó, az áfa és a különadó mérséklése vagy eltörlése lehetővé tenné a normál piaci működés fenntartását.