Adidas újra a Liverpool mezgyártója lehet

A SportBusiness információi szerint a Liverpool FC és az Adidas sportszergyártó között tizenhárom év után ismét együttműködés születhet, ami jelentős gazdasági változást hozhat a klub számára.

A SportBusiness című szaklap szerint a Liverpool FC, amelynek keretében Szoboszlai Dominik is játszik, 2025-2026-tól kezdődően újra az Adidas mezgyártójával köthet szerződést. Ez az együttműködés évente akár 20 millió fonttal több bevételt jelenthet a klub számára, mint a jelenlegi Nike-szerződés. A jelenlegi megállapodás értelmében a Nike évente 30 millió fontot fizet, és a mez- valamint ruházateladásokból további 15-20 millió fontot kap a klub. Az új Adidas-szerződés azonban minimum 50 millió fontot garantálhat, és összességében akár 75 millió fontos bevételt is hozhat évente a Liverpoolnak.

A SportBusiness kiemeli, hogy bár az Adidas-szerződés jelentős, mégsem éri el az angol rekordot, amit jelenleg a Manchester United tart az Adidasszal, évi körülbelül 90 millió fonttal. A Manchester United és az Adidas közötti megállapodást 2023-ban újabb tíz évre hosszabbították meg.

A cikk szerint a Liverpoolnál felmerült a Puma is mint lehetséges partner, de a német sportszergyártó inkább a Manchester Cityre szeretne koncentrálni a brit piacon.

A Liverpool legutóbbi sportszergyártó-váltása heves vitákhoz vezetett, amikor a Warrior/New Balance párostól váltottak a Nike-ra. A New Balance szerződésében szerepelt egy olyan záradék, amely szerint ha ők azonos összeget ajánlanak, mint egy új ügyfél, akkor a Liverpoolnak előnyben kell részesítenie őket. A klub azonban bíróságon bizonyította, hogy a Nike reklámértéke és világszintű ismertsége miatt jobb ajánlatot tett, így végül a Nike lett a gyártó.

Tíz évvel ezelőtt a Liverpool évente 25-30 millió fontot kapott sportszergyártójától, ha az új Adidas-szerződés létrejön, ez az összeg közel háromszorosára nőhet. A klub éppen változások időszakát éli: Jürgen Klopp menedzser kilenc év után távozik, új sportigazgatót neveztek ki, és a többségi tulajdonos Fenway Sports Group is új multiklub-modell mellett döntött. Az Adidas-szerződés újraélesztése a korábbi együttműködések után, 1985 és 1996, valamint 2006 és 2012 között, további jelentős változást hozhat a klub életében.