A zöld hitel és fenntartható befektetés útjai

A bankok döntő szerepet játszanak abban, hogy milyen projektekhez biztosítanak finanszírozást, és ezáltal jelentős hatást gyakorolnak a társadalomra és a környezetre. Fáy Zsolt, a MagNet Bank elnöke szerint a pénz áramlása létfontosságú, és a bankrendszer felelőssége, hogy a hitel a társadalom minden szegletébe eljusson.

Magyarországon az értékalapú finanszírozás még kezdeti szakaszban van, de a MagNet Bank kiemelt figyelmet fordít az oktatásra, kultúrára és a zöld projektekre, mint például a megújulóenergia-beruházásokra és az elektromos mobilitásra. Az értékalapú bankok nem csak a pénzügyi megtérülést veszik figyelembe, hanem azt is, hogy a beruházás társadalmi és környezeti értéket teremt-e.

A MagNet Bank a Waldorf Iskolák elsődleges finanszírozója Magyarországon, ahol a piaci részesedésük 90%-os, míg a hazai bankszektorban összességében csak 1%-os. A magyar filmgyártás és a kkv-szektor finanszírozásában is jelentős szerepet vállalnak, ahol a Széchenyi hitelek esetében 3-4%-os piaci részesedést értek el.

Az értékalapú bankolás alapelve, hogy a sikert nem csak pénzben, hanem a pozitív társadalmi és környezeti hatásokban mérik. A MagNet Bank a Global Alliance for Banking on Values (GABV) tagjaként nemzetközi szinten is részt vesz az értékalapú bankolás előmozdításában.

A kisbankok szabályozói támogatása fontos kérdés, hiszen szükség van specializált bankokra, amelyek egyedi igényeket elégítenek ki. A MagNet Bank például egyedi kkv-hiteleket kínál, szemben a nagybankok dobozos megoldásaival. A bankadó rendszere azonban nem támogatja kellőképpen a kisbankokat, mivel a kedvezmények csak a 50 milliárd forint alatti mérlegfőösszegű bankokra vonatkoznak.

A MagNet Bank finanszírozási tevékenységében a hitelportfólió karbonlábnyoma 60%-kal alacsonyabb, mint más bankoké, és az ESG szempontokat is figyelembe veszik a hitelbírálat során. A bank nem finanszíroz bizonyos iparágakat, mint például a fegyverkereskedelmet vagy a környezetre káros tevékenységeket.

A digitális bankolás terén a MagNet Bank az internetbanki és mobilbanki szolgáltatásokkal élen jár, és a közösségi bankolás jegyében több programot is működtet, mint például a közösségi faültetést. Az ügyfelek számára fontos, hogy a bankolásuk összhangban legyen értékrendjükkel, és a bank célja, hogy a következő években tovább növelje ügyfélkörét és piaci részesedését.