A magyar tőzsde aktuális helyzete

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX kisebb lendülettel, de emelkedéssel nyitott, és a hazai blue chipek többségében pozitív árfolyammozgást mutatnak. A közepes kapitalizációjú részvények közül az AutoWallis és az Appeninn teljesített a legjobban, míg az ANY és a Zwack gyengébben indította a napot.

A magyar tőzsde a tegnapihoz képest kisebb lendülettel folytatja az emelkedést, amely az európai tőzsdéken is megfigyelhető. A BUX 0,1 százalékos pluszban áll, jelenleg 65 187 ponton tartózkodik. A BUX-index hosszútávon emelkedő trendet mutat, mivel a 200 napos mozgóátlaga fölött helyezkedik el, azonban a 20 és az 50 napos mozgóátlagok alatt van, ami rövid- és középtávon eső trendet jelez. A mai napon azonban a BUX-index 1,25 százalékos pluszban fejezte be a napot az utolsó záróértékéhez képest, és jelenleg az 50 és a 200 napos mozgóátlaga fölött áll, tehát közép- és hosszútávon emelkedő trendről beszélhetünk, bár a 20 napos mozgóátlaga alá került az index, ami a rövidtávú eső trendre utal.

A hazai blue chipek közül a Richter és a Magyar Telekom árfolyama 0,2 százalékkal nőtt, az OTP árfolyama pedig 0,1 százalékos pluszban van, míg a Mol árfolyama 0,1 százalékot csökkent. A mai napon a Richter 3,58 százalékot ralizott a tegnapi zuhanás után, míg az OTP árfolyama több mint 2,11 százalékot emelkedett. A Magyar Telekom árfolyama is emelkedett, miközben csak a Mol árfolyama esett, amelyre negatívan hatott, hogy Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kilátásba helyezte az üzemanyagárakba való beavatkozást.

A midcapek piacán vegyes hangulat tapasztalható, az AutoWallis és az Appeninn részvényei erősödtek, az ANY és a Zwack részvényei pedig gyengébben nyitottak. A mai napon azonban a PannErgy árfolyama 1,8 százalékot esett, a Zwack árfolyama pedig 2,7 százalékkal esett, míg a legjobban az ANY részvényei teljesítettek, amelyek árfolyama 2,8 százalékkal került feljebb.

A BÉT-en a legforgalmasabb papírok között az OTP és a Richter is helyet kapott, valamint az ANY is felkerült a listára. A legnagyobb forgalom ma az OTP papírjaiban volt, 5,9 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a vállalat részvényei, de a Top5-ben szerepelt még a Richter, a Mol, a Magyar Telekom és a Waberer's részvénye is. A BUX 1,25 százalékos emelkedéssel, 65 939,26 ponton zárt kedden, míg hétfőn 0,12 százalékos emelkedéssel 65 125,52 ponton zárt.

Az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője, Varga Zoltán szerint a Budapesti Értéktőzsde enyhe pozitív hangulatban nyithat, és a 65 ezer pont körüli támasz meghatározó lehet a következő napokban. Az OTP árfolyamában a 30 és az 50 napos mozgóátlag közötti 17 090-17 140 forintos sáv képez ellenállást, míg a támasz 16 770 forintnál van. A Richter árfolyama jelentősen emelkedett, és amennyiben ez a trend folytatódik, a következő támasz 8500 forintnál lehet.

A Mol erősebb támasza 2960 forintnál, gyengébb támasza 2980 forintnál van, míg az ellenállás 3000 forintnál figyelhető meg. A Magyar Telekom újabb ellenállást tört át 931 forintnál, a következő fontos szint pedig 956 forint közelében lehet. Azonban a Mol árfolyama 1,34 százalékkal 2940 forintra csökkent, ami a kormány beavatkozásának kilátásba helyezése miatt történt.