Jöhet a pánik, amikor kipakol a Facebook és a Google

A héten adja ki gyorsjelentését a Google anyavállalata, az Alphabet és a Facebook anyavállalata, a Meta. Az Economx elemzése szerint ezeken a tájékoztatókon múlik, hogy a tőzsdén már tartó korrekció enyhe lefolyású lesz-e, vagy pánikszerű eladási hullámba csap át.

A részvénypiac néhány legnagyobb technológiai és növekedésorientált vállalatának gyorsjelentése várható a héten, ami fontos teszt lehet a tőzsdék számára. A kamatcsökkentési várakozások gyengülése miatt indult korrekció fényében különösen nagy figyelmet kapnak ezek a jelentések.

Ezek a vállalatok domináns pozíciót töltenek be iparágaikban, és teljesítményük jelentős hatással van az irányadó indexekre, mint például az S&P 500. A "megacap" részvények továbbra is a befektetői portfóliók alapkövei maradtak, és a Bank of America felmérése szerint a legtöbb befektető nem adja el, hanem tartja ezeket a részvényeket.

Mindenki a nagy tech cégekre figyel

Az S&P 500-as index az elmúlt 3 hétben több mint 5 százalékot veszített értékéből, ezzel felére csökkentve idei nyereségét. Az infláció tartóssága és a kevesebb kamatcsökkentési várakozások miatt romlott a piaci hangulat. Az emelkedő államkötvényhozamok is nyomást gyakoroltak a részvények értékelésére, és ha a vállalati eredmények nem felelnek meg a várakozásoknak, az tovább súlyosbíthatja a helyzetet.

A Tesla már túl van egy 40 százalékos zuhanáson, míg a Meta Platforms idén 40 százalékot meghaladó mértékben drágult. Az Alphabet és a Microsoft részvényei is nyereségben vannak idén, 12, illetve 7,5 százalékkal. Az Nvidia, amely a mesterséges intelligenciákhoz szükséges chipek iránti kereslet miatt 70 százalékkal emelkedett, május 22-én teszi közzé adatait, de részvényei már megszenvedték a pénteki eladási hullámot.

Még bőven van tér lefelé

A korrekció ellenére az S&P500 index árfolyam/nyereség (P/E) hányadosa még mindig 20 körül van, ami jóval a 15 körüli historikus átlag felett van. A 2022 októberében elindult trend szempontjából fontos támasz a 4680 pont körüli szint, amelyet az indexnek nem szabad szignifikánsan áttörnie ahhoz, hogy a ciklikus emelkedő trend életben maradjon.