VIP kezelés az orosz elitnek: Besorozott influenszerek és különleges egységek

A brit védelmi minisztérium legújabb hírszerzési jelentése szerint az orosz fegyveres erők VIP alakulata különleges ellátást biztosít az orosz elit tagjainak, akik így megkerülhetik a frontszolgálat veszélyeit.

A brit hírszerzés által közzétett információk három fő pontban összegzik a helyzetet:

Egy ismert orosz influenszer, Jelena Blinkovszkaja férje csatlakozott az orosz fegyveres erőkhöz, hogy elkerülje felesége bebörtönzését adócsalás vádjával. A közösségi médiában közzétett poszt szerint 2024. április 16-án lépett be a Barsz Kaskad nevű egységbe, amely Ukrajna közelében, hátravont célra jött létre.

A Barsz Kaskadot Dmitrij Szablin, az orosz parlamenti alsóház védelmi bizottságának elnöke hozta létre, és az egység főként a pilóta nélküli járművek (UAV-k) bevetésében nyújt segítséget. Az alakulat 2022 októberében jött létre, és legalább tíz Egyesült Oroszország párttag vagy annak fiai szolgálnak benne, akiket VIP kategóriában tartanak és különleges védelmet élveznek.

A Barsz Kaskadba való besorozás lehetőséget ad az orosz eliteknek, hogy teljesítsék a sorozási kötelezettségeiket anélkül, hogy komoly veszélynek tennék ki magukat a harcok során. Blinkovszki esete az első ismert példa arra, hogy valaki önként csatlakozik az egységhez, hogy segítsen megóvni egy családtagot a börtöntől.

Ezzel párhuzamosan, Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője a BBC-nek adott interjúban kifejtette, hogy Ukrajna május közepétől kezdődően nehéz, de nem végzetes helyzettel szembesül a fronton. Budanov szerint nem lesz Armageddon, de egy nehéz időszak várható május közepe és június eleje között. Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij szerint Oroszország nagyobb offenzívát indíthat május végén vagy júniusban, ami alátámasztja az ukrán hírszerzés vezetőjének megjegyzéseit. Az orosz erők felszerelése javult a háború kezdete óta, de a nehéz harci eszközök minősége romlott, többségük javított és felújított eszközök raktárkészletekből. Az orosz csapatok morálja Avgyijivka elfoglalása után javult, de ez csak átmeneti jelenség volt, és Oroszország most Csasziv Jar városára összpontosította erőit. Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka április 13-án arról számolt be, hogy Ukrajna keleti frontján a helyzet jelentős romlást mutatott az elmúlt napokban, ami tovább erősíti a nehéz időszakokra vonatkozó előrejelzéseket.

A konfliktus dinamikáját tovább bonyolítja az az amerikai segély, amelyet az amerikai Képviselőház szavazott meg Ukrajnának. A több mint 60 milliárd dolláros katonai segítség, amely fegyvereket is tartalmaz, jelentős támogatást nyújthat az ukrán erőknek. A Kreml reagálva a hírre, Dmitrij Peszkov szóvivő kijelentette, hogy az orosz fegyveres erők javítani fognak pozícióikon a fronton, és a kiutalt pénz, valamint a szállítandó fegyverek nem változtatnak a háború dinamikáján. Peszkov szerint a segély csak további ukrán áldozatokat fog eredményezni. Zelenszkij ukrán elnök azonban haladéktalan törvénybe iktatást és a fegyverküldés folytatását kérte Washingtontól, mondván, hogy ez a támogatás megerősíti Ukrajna fegyveres erőit és esélyt ad a győzelemre.