Szlovák civilek hárommillió eurót gyűjtöttek az ukránoknak tüzérségi lőszerek vásárlására

Szlovákia civil lakossága közel hárommillió eurót gyűjtött össze, hogy tüzérségi lőszereket vásároljanak Ukrajna számára, annak ellenére, hogy az oroszpárti kormány nem támogatja az ilyen jellegű segítségnyújtást.

A Politico által közzétett információk szerint a szlovák civilek közösségi adakozáson keresztül gyűjtötték össze az említett összeget, amelyet mintegy 46 ezer adományozó fizetett be. Az eredeti cél egymillió euró volt, de a kezdeményezést vezető pozsonyi önkormányzati képviselő, Lucia Stasselova elmondása szerint a támogatók nagy száma miatt merészebb célt tűztek ki.

A kezdeményezés akkor indult, amikor a Robert Fico vezette szlovák kormány nem csatlakozott a cseh miniszterelnök, Petr Fiala által javasolt, az Európai Unió fórumait megkerülő támogató hálózathoz, amelynek célja az volt, hogy a szövetséges országok lőszereket vásároljanak az ukránok számára. Fiala projektje 800 ezer tüzérségi lövedék beszerzését tűzte ki célul, amelyből 300 ezer már március elején Ukrajnába érkezett.

Robert Fico, aki többek között oroszpárti üzenetekkel nyert választást, nem kívánt részt venni a kezdeményezésben, és még azzal is megvádolta a cseh kormányfőt, hogy érdeke fűződik a háború támogatásához. A szlovák civilek azonban úgy döntöttek, hogy támogatják Ukrajnát, és az adománygyűjtők honlapján is kiemelik: "Akkor is segítünk az ukránoknak, ha az oroszpárti kormányunk nem akarja". Az eddig befolyt összeg körülbelül 800 darab lőszer megvásárlására elegendő, ami jelentős segítség, de elmarad attól a mennyiségtől, amire Ukrajnának szüksége lenne.

Az ukrán tüzérség a tavaly nyári ellentámadás során naponta 4-7000 lövedéket lőtt ki, míg az oroszok napi húszezerrel válaszoltak. A szlovák civilek által összegyűjtött pénzösszeg és a gyűjtés sebessége tekintetében a szlovák civilek felülmúlták néhány, a cseh kezdeményezést támogató kormányt, mint például Szlovéniát, Lettországot és Svédországot.

Stasselova szerint a gyűjtést addig folytatják, amíg az emberek hajlandók pénzt adni, és minden eurót fegyverek és lőszerek vásárlására fordítanak Ukrajna számára.