613 napig tartó koronavírus-fertőzés

Egy holland férfi esetében a koronavírus-fertőzés 613 napig tartott, ami rekordnak számít, és ez idő alatt a vírus új variánssá mutálódott a beteg testében.

Az Amszterdami Egyetem kutatói dokumentálták a története során a leghosszabb ideig tartó Covid-fertőzést. Egy 72 éves beteg esetében a vírus 2022 februárjában jelent meg, és a kezelések ellenére sem múlt el. A hosszú Covid kifejezés új értelmezést nyert ebben az esetben, hiszen a férfi közel két évig, 613 napon keresztül volt fertőzött.

A beteg immunrendszere egy korábbi őssejt-transzplantáció és egy diffúz nagy B-sejtes limfóma kezelése miatt volt legyengülve. A koronavírus elleni kezelésére monoklonális antitesteket és szteroidokat alkalmaztak, de ezek nem hoztak eredményt, és a vírus tartósan megmaradt a szervezetében. A férfi több védőoltást is kapott, de nem termelődött ellenanyag a szervezetében.

A fertőzés alatt a beteget többször is kórházba kellett szállítani, és már a fertőzés kezdete után 21 nappal mutációkat észleltek a vírusban. A szekvenálás során kiderült, hogy a vírusban lévő mutációk összefüggésbe hozhatók az egyik alkalmazott gyógyszerrel. A 2022 februárja és 2023 szeptembere közötti időszakban végzett 27 koronavírus-teszt további 50 mutációt tárt fel, amelyek között a tüskeprotein mutációi is megtalálhatók, jelezve a vírus alkalmazkodását az immunrendszer megkerülésére.

A férfi végül az alapbetegség kiújulása miatt hunyt el 2023 októberében. A kutatók szerint a mögöttes egészségügyi problémák miatt a beteg szervezetének soha nem volt esélye a vírus legyőzésére, és nincs bizonyíték arra, hogy a mutáció másokat is megfertőzött volna.

Az eset részleteit egy szeptemberi orvosi konferencián fogják bemutatni.