Hatalmas áradások Kína déli részében

Kína déli területeit özönvízszerű esőzések sújtják, amelyek hatalmas áradásokat okoztak Guangdong tartományban, érintve több tízmillió embert.

A Hszinhua állami hírügynökség jelentése szerint a földcsuszamlások következtében tizenegy ember eltűnt, és többen megsérültek. A tartományban, amelynek lakossága 127 millió fő, legalább 82 ezer ember kényszerült otthona elhagyására.

Guangdong, az ország egyik legnépesebb régiója, kedd óta küzd az intenzív esőzésekkel. Négy meteorológiai állomás rekordmennyiségű csapadékot regisztrált április hónapban.

A jelentések szerint Kína nagyvárosainak közel fele süllyedési problémákkal küzd. Ennek oka a gyorsan terjeszkedő települések épületeinek tömege és a vízkitermelés. A gyors urbanizáció mellékhatásai között szerepelnek olyan jelenségek, amelyek veszélyeztetik a településrészek létét. A nagyvárosok lakosságszáma rohamosan növekszik, ami növeli a vízigényeket is. A vizet többnyire felszín alatti rétegekből nyerik ki, ami hozzájárul a süllyedési problémákhoz.