Magánnyugdíjpénztári változások Magyarországon

Magyarországon a magánnyugdíjpénztári piac tovább szűkül, és a korábbi négy helyett már csak két szereplő marad a piacon.

Az év eleji beszámolók szerint áprilistól már csak három pénztár működött, de a legújabb fejlemények alapján július 1-jével ez a szám tovább csökken. A Budapest Magánnyugdíjpénztárba 2024. április 1-jén beolvad az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár, amely szeptember végén még 21 milliárd forintos vagyonnal és 3400 fős taglétszámmal rendelkezett, míg a Budapest Magánnyugdíjpénztár december elején 42 milliárd forintos vagyonnal és 6000 taggal büszkélkedhetett.

A piac további szűkülését a Szövetség Magánnyugdíjpénztár (korábbi Allianz) és a Horizont Magánnyugdíjpénztár egyesülése okozza. A Szövetség Magánnyugdíjpénztár, mely 50 milliárd forintos vagyonnal és 8700 taggal rendelkezik, július 1-től a Horizont Magánnyugdíjpénztárba olvad be. Utóbbi a piac legnagyobb szereplőjeként 159 milliárd forintos vagyonnal és 34 ezer taggal áll az élen, ráadásul ők az egyetlenek, akik járadékot is szolgáltatnak.

A Szövetség Nyugdíjpénztár ügyvezetője, Kutiné Csurgai Ágota szerint a döntést a pénztártagok érdekeinek védelme és a hosszú távú működés biztosítása érdekében hozták meg.

A Budapest és Horizont magánnyugdíjpénztáraknál a továbbiakban is szükség lesz legalább 70 százalékos tagdíjfizetési arányra, hogy elkerüljék az MNB által elrendelhető végelszámolást.