Izrael-ellenes tüntetések az amerikai egyetemeken

Az Egyesült Államokban több egyetemen is Izrael-ellenes tüntetések zajlottak, amelyek során a rendőrségnek be kellett avatkoznia. A Yale Egyetemen több tucat aktivistát állítottak elő, míg a Columbia Egyetem az események hatására távoktatásra váltott.

A Yale Egyetemen, Connecticut államában, a rendőrség beavatkozására került sor, amikor az Izrael ellen tiltakozó csoportok tagjait eltávolították az intézmény területéről. A tüntetők követeléseik között szerepelt, hogy az egyetem szakítsa meg a kapcsolatait azokkal a hadiipari cégekkel, amelyek Izraelnek szállítanak fegyvereket. A rendőrség körülbelül 40-45 embert állított elő, köztük diákokat is. A tüntetők egy közeli forgalmas útkereszteződést is lezártak, és „Szabad Palesztina” feliratú, valamint a Columbia Egyetemen tüntetőkkel szolidaritást vállaló táblákat tartottak fel.

A New York-i Columbia Egyetemen is folytatódtak az Izrael-ellenes tüntetések, amelyek miatt az egyetem vezetése az internetes távoktatásra való áttérés mellett döntött. Az ottani tüntetők közül több mint 100 embert vettek őrizetbe, akik szintén azt követelték, hogy az intézmény ne tartsa fenn a kapcsolatokat bizonyos Izraelhez kötődő partnerekkel.

Eric Adams, New York város polgármestere, elítélte a Columbia Egyetemen történteket, különösen az antiszemita jelszavakat. A polgármester hangsúlyozta, hogy a város rendőrsége készen áll a beavatkozásra, de csak az egyetemi rendőrség kérésére, vagy indokolt esetben lépnek közbe. A Columbia Egyetemen történt zsidóellenes megnyilvánulások között szerepelt, hogy zsidó diákokat a Hamász katonai szárnyának, az al-Kasszám Brigádoknak célpontjaiként ábrázoltak transzparenseken, és olyan jelszavak is elhangzottak, mint „Mi vagyunk a Hamász” vagy „Nem akarunk cionistákat!”.

A pészah ünnepe előtt a Columbia Egyetem és a Barnard College rabbija arra kérte a zsidó hallgatókat, hogy utazzanak haza, mivel az egyetemi biztonsági személyzet és a város rendőrsége nem tudja garantálni a biztonságukat.

A palesztinpárti aktivisták nem csak a Yale és a Columbia Egyetemen, hanem más amerikai egyetemeken is tüntettek. New Jersey államban, a Rutgers Egyetemen a vezetés tanácskozását félbeszakították az Izrael-ellenes, az intifádát éltető aktivisták.