Hamis Apple termékek egy kamionban

Gyulánál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei lefoglaltak jelzés nélküli dobozokba csomagolt hamis fülhallgatókat és játékkonzolokat.

Olaszország felé tartott az a kamion, amelynek rakományát a Békés megyei ellenőrzőpontnál vizsgálták meg a pénzügyőrök. A járművet Bulgáriából indították útnak, a szállítási dokumentumok szerint vegyes áru szállítmányozására. Az ellenőrzés során a pénzügyőrök hamis Apple feliratú fülhallgatókat találtak a márkanév nélküli dobozokban, összesen közel hatszáz darabot.

A felfedezés után a teljes kamion rakterét átvizsgálták, ahol további ezer játékkonzol és többszáz Samsung feliratú fülhallgató került elő. A jogtulajdonosok képviselői is megvizsgálták az árut, és megállapították, hogy azok hamisítványok, melyeket a védjegy tulajdonosának engedélye nélkül hoztak forgalomba.

A pénzügyőrök összesen 4 460 darab jogsértő árut vontak ki a forgalomból, amelyekkel több mint 90 millió forint kárt okoztak a jogtulajdonosoknak. Emiatt iparjogvédelmi jogok megsértése miatt bűncselekmény gyanúja merült fel, és eljárást indítottak. A hamisított termékek nemcsak a legális gazdasági szereplőknek okoznak jelentős károkat, hanem a vásárlók egészségére vagy a termékek minőségére is kockázatot jelenthetnek.