A Fidesz támogatottsága jelentősen csökkent, Magyar Péter pártja pedig feltűnt a politikai térképen

A Závecz Research közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérése szerint a Fidesz támogatottsága több mint tíz százalékpontot esett a biztos pártválasztók körében az év eleje óta, míg Magyar Péter pártja jelentős támogatottságot szerzett az ellenzéki szavazók körében.

Április első felében a Fidesz a választókorú népesség 25 százalékának támogatását élvezte, ami körülbelül kétmillió szimpatizánst jelent. Ezzel szemben a Demokratikus Koalíció (DK) a második helyen áll, 13 százalékos támogatottsággal, míg a Kétfarkú Kutyapárt, a Momentum és a Mi Hazánk mindegyike 5-5 százalékon áll. A Fidesz táborának részvételi hajlandósága alacsonyabb az ellenzéki pártok többségénél, így a biztosan elmenő és pártot választók körében csupán 34 százalékon állnak, míg a DK 22 százalékot, a Mi Hazánk és a Momentum 8-8 százalékot, a Kutyapárt pedig 6 százalékot ér el.

A Závecz Research által készített felmérés szerint a Fidesz támogatottsága a teljes lakosság körében is csökkent az év első két hónapjában mért adatokhoz képest, március elején még 29 százalék volt, most pedig 25 százalék. A biztos pártválasztói körben is jelentős visszaesést mutatnak az adatok, a korábbi 45 százalékról 34 százalékra csökkent a támogatottság. A kutatók szerint a politikai hangulatváltozás és a kegyelmi botrány lehet a csökkenés hátterében.

Az Európai Parlamenti (EP) listák támogatottságát vizsgálva a Fidesz-KDNP a lakosság negyedét, a biztosan részt vevők és pártot is választók harmadát vonzza. A DK–MSZP–Párbeszéd-listára 18 százalék, míg a biztos listaválasztók körében 26 százalék tervez szavazni. Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzte az ellenzéki pártokat a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11 százaléka, a biztos szavazók 14 százaléka voksolna rá, míg a Mi Hazánk EP-listája 6, a Momentum és a Kétfarkú Kutyapárté 5-5 százalékot kapna.

A kutatás eredményei szerint Magyar Péter nem a Fidesztől, hanem inkább az ellenzéki pártoktól vesz el szavazókat. A Momentum szavazóinak 37 százaléka, a Kétfarkú Kutyapárt támogatóinak 22 százaléka vándorolna hozzá, míg a többi ellenzéki párttól kevesebb szavazót, táboruk 4-6 százalékát vonzza el. A Fidesz aktuális tábora nem nyitott Magyar Péter felé, csupán 1 százalékuk ment át pártjához. A pártnélküliek egytizede igazolt Magyar Péterhez, és nem zárható ki, hogy korábbi Fidesz-szavazó is lehetett köztük, akik a kegyelmi ügy hatására elpártoltak onnan. Magyar Péter szavazótábora demográfiai szempontból széles körből merít, de a diplomások és a budapestiek körében magasabb az őt támogatók aránya.