Európa jövője és kihívásai a geopolitikai színtéren

Az Európai Unióban az önálló véleményeket megfogalmazó tagországok elnyomására és kiszorítására törekvő tendenciák uralkodnak, melyek a szuperállam eszméjének jegyében erősödnek – állítja Orbán Balázs. A geopolitikai változások közepette Európa stratégiai önállósága és a globális kapitalizmus irányításáért folyó küzdelem is terítékre került egy budapesti konferencián.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója szerint az Európai Unió az elmúlt öt évben olyan szuperállammá alakult, amelyben az önálló véleményeket megfogalmazó tagországokat elnyomják és kiszorítják. Az NKE által szervezett konferencián elmondta, hogy az EU vezetése több hatalmat követel a tagállamoktól, miközben a brüsszeli bürokraták nem mutatnak megoldásokat a problémákra. Különösen a migrációs és külpolitikai területeken szeretnék átvenni a tagállami hatásköröket, ami szerinte elnyomáshoz vezet.

Orbán Balázs kiemelte, hogy Albániától és Szerbiától a csatlakozás során a szuverenitásuk jelentős részének feladását várják el, ami valószínűtlen, tekintettel a nemzeti függetlenségükért folytatott küzdelmeikre. Az EU rossz döntései miatt a tagországok a nyersanyag- és energiaellátás terén kiszolgáltatott helyzetben vannak, ami negatívan befolyásolja versenyképességüket. A magyar kormány számára így a biztonság és önállóság megvédése marad a legfontosabb feladat.

Jacek Bartosiak, a Strategy and Future kutatóintézet vezérigazgatója szerint Kína a magas termelékenységére alapozva kívánja átvenni az Egyesült Államoktól a globális kapitalizmus irányítását. Európát figyelmeztette, hogy stratégiai önállóságának elvesztésével kockáztatja, hogy nem lesz beleszólása a világ legfontosabb ügyeibe. Bartosiak szerint Németország bizonytalan helyzete is kulcskérdés, amelyre Lengyelország is reagál, próbálva újrapozicionálni magát az európai térben.

Heather Nauert, az amerikai Trump-adminisztráció volt külügyi szóvivője szerint a NATO fontos szerepet tölt be, mivel Oroszország fenyegetést jelent nem csak Ukrajnára. Az amerikai belpolitikáról szólva úgy véli, Donald Trump győzelme valószínű az elnökválasztáson, mivel a Biden-adminisztráció alatt 10 millió illegális bevándorló érkezett az országba, ami feszültségekhez vezetett. Nauert cáfolta, hogy egy Trump vezette Egyesült Államok ne adna teret a szövetségeseivel közös döntéseknek, és Kínát veszélyesnek nevezte a technológiai fejlődés kémkedési célú felhasználása miatt.