A jövő gazdasági növekedésére gyakorolt éghajlati hatások

A Potsdami Éghajlati Hatáskutató Intézet (PIK) tudósai által végzett kutatások szerint az éghajlatváltozás jelentős gazdasági károkat okozhat a közeljövőben, még akkor is, ha azonnal csökkentenénk a szén-dioxid-kibocsátást.

A Nature folyóiratban közzétett tanulmány alapján, amely több mint 1600 régió adatait elemezte az elmúlt 40 évben, a világgazdaságban 2050-re akár 19 százalékos jövedelemcsökkenés is várható az éghajlatváltozás miatt. A kutatások azt mutatják, hogy a gazdasági károk mértéke hatszor nagyobb lehet, mint a globális felmelegedés kétfokos küszöbérték alatt tartásának költségei.

Magyarországon is komoly veszteségekkel kell számolnunk, a becslések szerint 10-20 százalékos jövedelemcsökkenés lehet a következmény. A károk oka többek között a mezőgazdasági hozamokra, a munkatermelékenységre és az infrastruktúrára gyakorolt hatásokban keresendő.

A globális éves károkat 38 billió dollárra becsülik, és ez az összeg 2050-re 19-59 billió dollár közé eshet. A hőmérséklet emelkedése, a csapadékmennyiség és a hőmérséklet-változás dinamikája, valamint az egyéb időjárási szélsőségek, mint a viharok vagy erdőtüzek, mind hozzájárulnak a károk növekedéséhez.

Leonie Wenz, a PIK tudósa és a tanulmány vezetője szerint az éghajlatváltozás a következő 25 évben hatalmas gazdasági károkat fog okozni világszerte, még a fejlett országokban is. A kibocsátás csökkentése és az alkalmazkodási erőfeszítések növelése elengedhetetlen, különben a gazdasági veszteségek az évszázad második felében még nagyobbak lehetnek.

Az előrejelzések bizonytalanságát csökkenteni tudták a kutatók azzal, hogy a legfrissebb empirikus eredményeket is figyelembe vették, és kombinálták azokat a legmodernebb éghajlati szimulációkkal. Az éghajlati hatások tartósságát is elemezték, ami tovább finomította az előrejelzéseket.

Anders Levermann, a PIK komplexitástudományi kutatási osztályának vezetője és a tanulmány társszerzője szerint az éghajlatváltozás leginkább a trópusi országokat fogja sújtani, ahol már most is magasabb a hőmérséklet. Az éghajlatváltozásért legkevésbé felelős országok nagyobb jövedelemkiesést szenvednek el, és kevesebb erőforrás áll rendelkezésükre az alkalmazkodáshoz.

A PIK kutatói hangsúlyozzák a megújuló energiarendszer irányába történő strukturális változás fontosságát, amely nemcsak a biztonságunkat szolgálja, hanem pénzt is megtakaríthat számunkra. A bolygó hőmérsékletének stabilizálása érdekében fel kell hagynunk az olaj, a gáz és a szén elégetésével.