Új szankciók az EU-tól Irán ellen

Az Európai Unió külügyminiszterei politikai megállapodásra jutottak, és új szankciókat terveznek bevezetni Irán ellen a következő napokban, amelyek célja az ország drón- és rakétagyártási kapacitásának korlátozása.

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője bejelentette, hogy a luxemburgi tanácskozáson a külügyminiszterek megegyeztek abban, hogy az EU-ban gyártott alkatrészeket, amelyeket Irán fegyvergyártásra használ, szankciós listára helyezik. Különösen a pilóta nélküli légi járművek, drónok és ballisztikus rakéták gyártásához használt alkatrészekről van szó. Ezzel a lépéssel kiterjesztik a korábbi intézkedéseket, amelyek már a Shaded típusú drónokra vonatkoztak, melyeket Oroszország Ukrajna elleni harcokban alkalmazott.

A szankciók nem csupán a kereskedelmet célozzák, hanem azokat az egyéneket és szervezeteket is, akik az iráni drónprogramban részt vettek.

A szankciók előkészítése Irán április 13-i támadását követően kezdődött, amikor az ország rakétákat lőtt ki Izraelre, amit azonban az izraeli erők a szövetségeseik segítségével visszavertek.

A szankciók hatékonysága azonban kérdéses, mivel Irán rendelkezik a Közel-Kelet egyik legnagyobb rakétakészletével, és bár az alkatrészek jelentős része saját gyártású, vannak nyugati beszerzésűek is, amelyeket összetett útvonalakon és eljárásokon keresztül szereznek be, hogy elkerüljék a szállítmányok nyomon követését. Irán nem csak saját céljaira használja a fegyvereket, hanem szállít azokból Oroszországnak, a Hezbollahnak és a Hamásznak is.

A szankciók jogi formába öntése néhány napot vesz igénybe. Korábban felmerült, hogy az Iszlám Forradalmi Gárdát az EU terrorszervezetté nyilvánítaná, de ehhez minden tagállamban bírósági döntésre lenne szükség, ami eddig még nem történt meg.