A GKI konjunktúraindexe csökkent áprilisban

Április hónapban a GKI konjunktúraindexe 2 ponttal mérséklődött, ami a márciusi 3 pontos emelkedés után a vállalati és lakossági kilátások romlását jelzi. Az üzleti világ és a lakosság egyaránt kedvezőtlenebb jövőképet vázolt fel, mint az előző hónapban.

A GKI üzleti bizalmi indexe is 2 ponttal csökkent, azonban az üzleti szolgáltatók körében 2 pontos emelkedést tapasztaltak. Ezzel szemben az iparban és az építőiparban a várakozások enyhén romlottak, a kereskedelemben pedig változatlan maradt a helyzet.

Az ipari szektorban a rendelésállomány és a következő három hónapra várható termelési kilátások pesszimistábbak lettek, ami a saját termelésű készletek szintjének érdemi csökkenésével is összefügg. Az építőiparban a rendelésállomány értékelése romlott, de a foglalkoztatási várakozások javultak.

A kereskedelmi ágazatban az előző három hónap üzletmenetével való elégedettség nőtt, viszont a következő időszakra vonatkozó megrendelések iránti várakozások romlottak, a készletszint megítélése pedig nem változott.

A szolgáltató szektorban az előző időszak üzletmenetének megítélése jelentősen javult, a következő hónapok forgalmi várakozásai szinte változatlanok maradtak, és a foglalkoztatási tervek optimistábbak lettek.

A vállalkozások foglalkoztatási hajlandósága áprilisban stabil maradt, a létszámbővítést és csökkentést tervezők aránya hasonló. A szolgáltató cégek körében azonban a derűlátók vannak többségben.

Az üzleti szféra áremelési tervei enyhén növekedtek, különösen a kereskedelemben és az építőiparban. A gazdálkodási környezet kiszámíthatósága érezhetően javult, és a mutató nyolc havi csúcsra emelkedett.

A GKI fogyasztói bizalmi indexe márciusban közepesen emelkedett, áprilisban azonban hibahatáron belül csökkent. A lakosság a következő tizenkét hónapra vonatkozóan saját pénzügyi helyzetét és az ország gazdasági helyzetét romlónak ítélte, de az elmúlt tizenkét hónap pénzügyi helyzetét és a nagy értékű fogyasztási cikkekre elkölthető saját pénzt kedvezőbben értékelte. Az inflációs várakozások enyhén nőttek, és a munkanélküliségtől való félelem is erősödött.