Idén korábban kezdődhet a szüret

A dél-balatoni ültetvényeken a szokásosnál egy hónappal előrébb tart a szőlő fejlődése, ami azt jelenti, hogy a szüret akár már júliusban megkezdődhet.

Az idei évben a meleg időjárás miatt a szőlők fejlődése felgyorsult, és ez a kártevők szaporodását is elősegítette, ezért a gazdáknak korábban kellett elkezdeniük a védekezést. Bujdosó Ferenc borász szerint a szőlő hajtásnak indult a múlt hét végén, és már márciusban is jó idő volt, ami alapján sejthető volt, hogy hamarabb kell hozzálátni az ültetvényen végzendő munkákhoz. A fiatal szőlőknél már megtörtént a törzstisztítás, és a gépi törzstisztítás is elindult az idősebbeknél.

Országh Bernát borász, az Országh pincészet tulajdonosa szerint a szőlő fejlődése két-három héttel előrébb tart a megszokottnál az extrém meleg miatt. Trunkó Ferenc, szőlősgyöröki borász megfigyelése szerint a szőlő április végén olyan állapotban van, mint máskor május közepén szokott lenni, ezért a növényvédelmet is előbb kellett megkezdeni. A borvidéken már találkoztak lisztharmattal, de a hűvösebb időjárás segíthet a terjedésének lassításában.

Trunkó Ferenc hozzátette, hogy a nagy meleg miatt a szőlő annyira megnőtt, hogy az atkák már nem jelentenek veszélyt a növényre. A szőlősgazdák egyetértenek abban, hogy a szüret idén korábban fog kezdődni. Trunkó Ferenc szerint már az előző években is augusztusban szedték a korai fajtákat, mint a csabagyöngyét és az irsait, Bujdosó Ferenc pedig úgy véli, hogy a szüret már júliusban elkezdődhet.

Megelőzhetőek a betegségek

Tóth István, kaposvári növényvédelmi szakmérnök szerint az enyhe időjárás miatt minden betegség előbb jelentkezett a szőlőültetvényeken. Szerencsére a szőlészeknek széles választékuk van a preventív és kuratív szerek közül, amelyek segítségével hatékonyan védekezhetnek a betegségek ellen. A szakember azt tanácsolja a gazdáknak, hogy a tavalyi év tapasztalatai alapján különösen figyeljenek a megelőző védekezésekre.