A német gazdaság kihívásai: Ipari teljesítmény csökkenés és reformigény

Németországban fokozódik a feszültség a kormány és az ipari nagyvállalatok között, mivel az ország gazdasági teljesítménye romlik, és a kilátások nem ígéretesek. A BDI iparszövetség szerint sürgős politikai reformokra van szükség, míg a kancellár a vállalatok felelős hozzáállását sürgeti.

A német ipar évek óta tartó visszaesésével küzd, és a BDI előrejelzése szerint 2023-hoz képest másfél százalékkal csökkenhet a termelés. Az ipar még nem heverte ki a költség- és keresleti sokkokat, valamint a magas energiaárakat és az inflációt. Siegfried Russwurm, a BDI elnöke szerint bár az áruexport csökkenése megállni látszik, a külkereskedelem nem ösztönzi a növekedést, így a fellendülés várat magára.

A BDI a Scholz-kabinet egyik legkeményebb kritikusaként ismert, és a gazdaság egészére nézve is pesszimista. A vállalatok 2024-re mindössze 0,3 százalékos növekedést várnak, ami jelentős leszakadást jelenthet a világgazdaságtól. Russwurm szerint a német cégek a külföldi gyártótelepeiken növekvő nyereséget könyvelhetnek el, de otthoni kihívásaik vannak. A kormánytól versenyképes energiaárakat és a bürokrácia, valamint a társaságiadó csökkentését követelik.

A gépészet, amely a német gazdaság gerincének számít, több mint egymillió alkalmazottat foglalkoztat és több mint 200 milliárd eurós éves forgalmat generál. A VDMA szerint az új beruházásokat és megrendeléseket az ukrajnai és közel-keleti konfliktusok, a magas kamatlábak, az infláció és az ügyfelek bizonytalansága akadályozza. A német gazdaság gyengülését súlyosbítja, hogy a cégek elsősorban külföldön fektetnek be.

Olaf Scholz kancellár a hannoveri megnyitón arra szólította fel a vállalatokat, hogy vállaljanak felelősséget Németország üzleti helyszínként való megerősítésében. Elismerte, hogy a klímasemlegesség elérése érdekében hozott döntések nehézségeket okoztak, és hogy a világgazdaság összeomlása, valamint az orosz gáz kiváltása problémákat jelent. A kormány azonban több intézkedést is hozott a gazdaság támogatására, és nyitott a bürokráciacsökkentésre, amelynek szabályai többnyire Brüsszelből származnak.