Fidelity: az infláció elleni harc utolsó szakasza a legnehezebb

Az év során eddig csökkent az infláció, és a piacok is jól tartják magukat, ami kedvező jelek a gazdaságok egészségére nézve. A Fidelity International ennek hatására a 2024-es legoptimistább forgatókönyvét lágy landolásra módosította, és arra számít, hogy a növekedés megállapodik a trend körüli szinten.

Az év elején még egy ciklikus recessziót jósoltak 2024-re, de a piacok pozitív alakulása és a gazdasági mutatók nyomon követése után a Fidelity International már bátrabban vállal nagyobb kockázatot, bár még nem győződtek meg arról, hogy a jegybankok megnyerték az infláció elleni harcot.

Lágyabb landolás

Az infláció csökkenése és a piacok ellenálló képessége arra utal, hogy a gazdaságok a következő hónapokban is egészségesek maradhatnak. Az Európai Központi Bank (EKB) kamatcsökkentését már júniusban várhatjuk, ami fontos változó lesz ebben a negyedévben, különösen Európában, ahol a szolgáltatások terén tapasztalható javulás és a fogyasztói hozzáállás pozitív változása figyelhető meg. Francois Villeroy de Galhau, az EKB Kormányzótanácsának tagja szerint az olajárakkal kapcsolatos bizonytalanság ellenére sem tántorítja el őket az első júniusi kamatcsökkentéstől, és nincs automatikus reakció az olajárak esetleges emelkedésére.

Az EKB tisztviselői közelednek a június 6-i időponthoz, amikor a várakozások szerint csökkentik a kamatot, és Villeroy szerint a jövőben pragmatikus ütemben lesznek további csökkentések. Az USA-ban az infláció újbóli erősödése és a növekedési előrejelzések emelkedése nehezíti a helyzetet. A Fidelity ezért az év eleji 5 százalékról 30 százalékra emelte a landolás elmaradásának valószínűségét.

Kínában: gyorsulás helyett stabilizáció

Kína az ingatlanpiaci visszaesés átvészelésére és a gazdasági átstrukturálásra törekszik. A Fidelity nem vár jelentős kamatcsökkentést a Kínai Népbanktól, amíg az amerikai jegybank irányt nem vált. A kínai éves növekedési ütemre vonatkozó előrejelzésük a hivatalos cél alatt maradt, és a fiskális intézkedéseket is figyelemmel kísérik.

A "Kína plusz egy" trend eredményeképpen a nemzetközi vállalkozások csökkentették a kínai exporttól való függőségüket, amiből többek között Vietnam és Mexikó profitált.

Hol rejlenek a kockázatok?

A Fidelity pozitívabban látja az idei évet, de a kockázatokat sem hagyja figyelmen kívül. A recesszió kockázata még mindig fennáll, és a kamatlábak csökkenésének elmaradása is aggodalomra ad okot. A fiskális bőkezűség és a likviditás továbbra is megterheli a pénzügyi rendszereket, és a jövő évi vállalati terhek jelentős kihívást jelenthetnek.

A geopolitikai események és a mesterséges intelligencia fejlődése további kockázati tényezők, amelyek befolyásolhatják a piacokat és a gazdaságokat a következő negyedévekben. Az EKB tisztviselői azonban készen állnak arra, hogy kiigazítsák a monetáris politikát, ha egy külső sokk fenyegetne.