Luxus embercsempész-hálózatot göngyölt fel a német rendőrség

Egy összehangolt akció keretében a német rendőrség lecsapott egy olyan bűnszervezetre, amely magas árakon kínált tartózkodási engedélyeket gazdag külföldieknek, főként kínaiaknak és araboknak. A rendőrség az akció során tíz embert vett őrizetbe.

A solingeni villa bejárati ajtaját a rendőrök hajnali négykor törték fel, ahol a bűnszervezet egyik gyanúsítottja élt. A banda a német bevándorlási szabályokkal visszaélve adott el tartózkodási engedélyeket azoknak, akik nem feleltek meg a bevándorlási követelményeknek.

A Bild újság "Luxus embercsempészek" néven említette a bűnszervezetet. A nyomozás több éven át tartott, és a razzia során több mint ezer rendőrt vetettek be, több tartományban is.

A bűnszervezet szolgáltatásai nem voltak mindenki számára elérhetőek, a gyanú szerint két ügyvéd irányította őket. A tartózkodási engedélyek ára harmincezer eurótól, azaz közel 12 millió forinttól kezdődött, míg a teljesen törvénytelen, csupán látszólag érvényes engedélyekért 350-368 ezer eurót, azaz 140-145 millió forintot kértek.

A nyomozók szerint a bűnszervezetnek 38 tagja van, és 147 külföldi ellen indítottak eljárást hamis okmányokkal való tartózkodás gyanújával Németországban.

A rendőrség és az ügyészség szerint a bűnszervezet tagjait elsősorban a pénz motiválta, más indítékot nem feltételeznek.

A nyomozás során nyolc tartományban 101 lakóingatlant és irodahelyiséget kutattak át, köztük két ügyvédi irodát, ahol a bűnszervezet két irányítója dolgozott. A két ügyvéd, egy nő és egy férfi, hamis cégek alapításával, kitalált lakhelyek finanszírozásával és hamis bérkifizetésekkel is foglalkozott.

A tartózkodási engedélyeket a Köln környéki bevándorlási hivatalokban adták ki, ahol az állami alkalmazottakat megvesztegették. A letartóztatottak között van egy düreni járás tisztviselője is, aki kulcsszerepet játszott a bűnszervezetben.

A solingeni villa, ahol a rajtaütést végezték, üres volt, és a gyanúsítottat jelenleg is körözik. A rendőrség átkutatta a bűnszervezethez köthető ingatlanokat, álcégek irodáit és a kitalált lakhelyeket is, köztük két kastélyt az Eifel kisvárosban. A bevetés során egy kamionnyi bizonyítékot és iratot foglaltak le.

Olaf Sacherer, a bevetést irányító rendőrségi igazgató szerint ez az embercsempészet egy teljesen új dimenziója. A razzia során kutyákat is bevetettek a bankjegyek felkutatására, összesen 210 ezer eurót foglaltak le készpénzben, 269 bankszámlát és 31 ingatlant pedig zároltak.

Nancy Faeser német belügyminiszter szerint az embercsempész-bandák elleni küzdelemben szükség van pontosan ilyen magas színvonalú nyomozásra és következetes fellépésre.