Grúzia uniós csatlakozása még várat magára

Bár Grúzia tavaly decemberben megkapta az európai uniós tagjelölti státuszt, a kormányzó Grúz Álom párt elnöke szerint az ország még nem áll készen a csatlakozásra.

Irakli Garibashvili, a Grúz Álom párt elnöke és volt miniszterelnök szerint Grúzia még messze van attól, hogy az Európai Unió tagja lehessen. Garibashvili kiemelte, hogy az Unióban jelenleg nincs konszenzus az új tagok felvételével kapcsolatban, mivel a szervezet nem áll készen a bővítésre, és a reformok sikeressége számos tényezőtől függ.

A politikus védelmébe vette az ügynöktörvényt is, amely jelentős nemzetközi aggodalmat váltott ki. Garibashvili szerint, ha Grúzia azonnal beléphetne az Unióba, akkor a törvényt könnyedén visszavonhatnák, felülvizsgálhatnák vagy módosíthatnák.

Az ügynöktörvény értelmében a külföldről finanszírozást kapó szervezeteknek külföldi ügynökként kellene regisztráltatniuk magukat, ellenkező esetben pénzbírságot kockáztatnának. A Grúz Álom bejelentette, hogy a korábbi tiltakozások után, amelyek miatt a törvénytervezetet el kellett vetniük, újra benyújtják azt a parlamentnek.

Az EU és az USA is ellenezte a törvényjavaslatot, mondván, hogy az összeegyeztethetetlen a blokk értékeivel. Az Európai Bizottság által meghatározott feltételek között szerepel a politikai polarizáció kezelése és az emberi jogok védelmének erősítése is. Josep Borrell, az EU vezető diplomatája szerint a külföldi ügynökökről szóló törvény elfogadása és más kormányzati intézkedések negatívan befolyásolnák Grúzia uniós integrációjának folyamatát.

A Grúz Álom szerint a törvényjavaslat célja a külföldi befolyás elleni harc és az átláthatóság elősegítése, míg az ellenzék szerint ez csak ürügy a kormányzó párt részéről.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Grúzia egyik legnagyobb támogatója az uniós csatlakozás terén. Orbán tavaly októberben Grúziában járt, és kifejezte csalódottságát amiatt, hogy Grúzia nem kapta meg a tagjelölti státuszt, míg más, kevésbé fejlett országok igen. A magyar EU-elnökség alatt a bővítés lesz az egyik fő prioritás, de ez csak a nyugat-balkáni országokra és Grúziára vonatkozik, Ukrajnát kizárva.

A Nemzeti Demokrata Intézet által végrehajtott közvélemény-kutatás eredményei alapján Grúzia lakosságának nagy többsége - 79 százalék - támogatja az ország uniós csatlakozását.