Comói-tó: A turisták inváziója elleni harc

A Comói-tó partján fekvő város polgármestere, Alessandro Rapinese bevezetné a napidíjat a túlzott turizmus visszaszorítása érdekében, hasonlóan Velencéhez, ahol a napokban lépett életbe az új rendszer.

A Comói-tó évente 1,4 millió turistát vonz, így Olaszország egyik legkedveltebb úti célja. Az egyik parti városban azonban elege lett a helyieknek a turisták áradatából, ezért a napi látogatói díj bevezetését fontolgatják.

Alessandro Rapinese, Como város polgármestere az Euronews beszámolója alapján egy Velencében már bevezetett napidíjhoz hasonló rendszert tervez, és szeretné, ha ez minél hamarabb életbe lépne. A díj mértékéről, a fizetésre kötelezettekről és az intézkedés életbe lépésének időpontjáról azonban még nem esett szó.

A turizmus a környéken már annyira elharapózott, hogy a múlt vasárnap a tavat átszelő kompokra óriási sorok kígyóztak, és a tömeg miatt az emberek a vasúti sínekre is tolakodtak az állomáson.

Tavaly nyáron a Villa del Balbianello, amely többek között James Bond- és Star Wars-filmek forgatási helyszíne volt, kénytelen volt csökkenteni a napi látogatók számát 2000-ről maximum 1200-ra a történelmi épület védelme érdekében.

Velence városa tavaly novemberben jelentette be, hogy bizonyos napokon napi díjat szed a turistáktól. A városba való belépésért 5 eurós díjat kell fizetniük a látogatóknak, főként a hétvégéken és a legnagyobb forgalmat generáló napokon, április és július közepe között.

A Velencébe látogatók korlátozására irányuló kísérleti program április 25-én veszi kezdetét, a fizetős időszak reggel 8:30-tól 16:00-ig tart.