Amerika Betilthatja a TikTokot

Az amerikai képviselőház törvényjavaslatot fogadott el 360:58 arányban, amely a TikTok teljes betiltására irányul. Ez lehet az első alkalom, hogy az amerikai kormány egy teljes közösségi platformot zárna ki az országból.

A törvényjavaslatot, amely a következő héten kerül a szenátus elé, Michael McCaul képviselő terjesztette elő. McCaul szerint a lépéssel az amerikaiak és az amerikai gyermekek védelme a cél, a TikTokon keresztül érkező kínai propaganda és rosszindulatú befolyások ellen. A képviselő a TikTokot egyfajta kínai "kémballonként" emlegette az amerikaiak telefonján.

A javaslat része egy olyan finanszírozási segélycsomagnak, amely Ukrajna, Izrael és Tajvan számára is bevételt generál, miközben Kínát, Oroszországot és Iránt is szankcionálja. Az amerikai képviselőház elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot, amelynek keretében Ukrajna 61 milliárd dolláros segélyt kaphat az Egyesült Államoktól.

A képviselőház elé kerülő törvénytervezet Maria Cantwell szenátusi kereskedelmi bizottsági elnök frissítése nyomán jött létre, aki meghosszabbította a TikTokot birtokló ByteDance cég "elidegenítési időszakát" fél évről egy évre. Ez azt jelenti, hogy Amerika betilthatja a TikTokot, hacsak a kínai cég nem adja el azt.

Márciusban a TikTok kritikusai felvetették, hogy a ByteDance felhasználói adatokat gyűjthet, és ezáltal cenzúrázhatja a kínai kormányt bíráló tartalmakat. Avril Haines, a nemzeti hírszerzés igazgatója arra is figyelmeztetett, hogy Kína a TikTok segítségével befolyásolhatja az Egyesült Államok 2024-es elnökválasztását. A törvényjavaslat megszavazása előtt a kínai külügyminisztérium figyelmeztetett, hogy a jogszabály visszaüthet az Egyesült Államokra.

A ByteDance vállalat tiltakozását fejezte ki a törvényjavaslat miatt, amely szerintük csupán a betiltásról szól. A TikTok már korábban is tiltólistára került az amerikai kormányzati eszközökön, valamint több szövetségi állam kormányzatának informatikai eszközein. A TikTok a mostani törvényjavaslatra reagálva kijelentette, hogy sajnálatosnak tartja a képviselőház döntését, amely szerintük 170 millió amerikai szólásszabadságát sérti, és rámutatott, hogy évente 24 milliárd dollárral (vagyis több mint 8 billió forinttal) járul hozzá az amerikai gazdasághoz.

A törvényjavaslatról még a szenátusnak is döntenie kell. Chuck Schumer, a demokrata pártiak szenátusi vezetője szerint a felsőház már kedden tárgyalhatja a jogszabályt, míg Joe Biden elnök már jelezte, hogy aláírná a jogszabályt.