Trump és Európa szócsatája

Donald Trump, az Egyesült Államok volt elnöke közösségi oldalán bírálta az Európai Uniót és Joe Biden amerikai elnököt, amiért szerinte az EU nem járul hozzá kellőképpen Ukrajna támogatásához, míg az Egyesült Államok százmilliárdokat költött a konfliktusra. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke gyorsan reagált, hangsúlyozva, hogy az EU már 150 milliárd dollárnyi támogatást nyújtott Ukrajnának.

Donald Trump, aki a Republikánus Párt elnökjelöltje is, a Truth Social nevű közösségi oldalán fejtette ki véleményét, kritizálva az Európai Uniót, hogy nem veszi ki a maga részét Ukrajna támogatásából. Trump szerint az Egyesült Államok több mint száz milliárd dollárt költött az ukrajnai háborúra, míg Európa kevesebbet, annak ellenére, hogy az óceán választja el őket.

Az amerikai Képviselőház a hétvége folyamán szavazott egy új, 60,8 milliárd dollárnyi katonai segélycsomagról, amelyet már jóvá is hagytak, a végeredmény 311-112 volt. Trump kritikájára Charles Michel, az Európai Tanács belga elnöke válaszolt, aki a Twitternek is nevezett közösségi oldalon szólította meg az egykori elnököt.

Michel bejegyzésében arra kérte Trumpot, hogy ne ijedjen meg Putyintól, mivel ők sem tették. Ezt követően tisztázta a tényeket, kiemelve, hogy az Európai Unió 143 milliárd eurót, azaz jelenlegi árfolyamon 150 milliárd dollárt adott át Ukrajnának az orosz invázió óta.

Az Egyesült Államok eddig 74,3 milliárd dollárnyi támogatást nyújtott Kijevnek, és a mostani 60,8 milliárd dollárnyi csomag következhetne. Mike Johnson republikánus házelnök a hétvégén tűzte szavazásra a csomagot a Képviselőházban, és a demokraták segítségére számítva a szenátus várhatóan a következő napokban hagyja jóvá az intézkedést, mielőtt Joe Biden elnök aláírja azt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az elfogadást követően szinte azonnal közzétett nyilatkozatában üdvözölte az eredményt, és hálás volt az Egyesült Államok Képviselőházának, mindkét pártnak és személyesen Mike Johnson házelnöknek a döntésért. Zelenszkij szerint a demokrácia és a szabadság globális jelentőségű, és soha nem fog elbukni, amíg Amerika segít megvédeni.

Trump elnöksége alatt is gyakran kritizálta az európai NATO-tagállamokat, hogy nem fordítanak elég pénzt haderőfejlesztésre, azonban az orosz invázió óta sokat változott a helyzet, és vannak olyan tagállamok, mint például Észtország, amelyek növelnék a védelmi kiadásaikat.