Erkélynapelemek: Külföldi siker, magyarországi tilalom

Németországban és Ausztriában egyre népszerűbbek az erkélyekre szerelhető napelemek, míg Magyarországon a jogi szabályozás hiányában még nem engedélyezett a használatuk, annak ellenére, hogy jelentős az irántuk mutatkozó igény.

Bécsben a balkonnapelemek iránti kereslet jelentősen megnőtt, 2022-ben 4250 ilyen berendezést telepítettek, míg az idei év első negyedévében további 700-at. Ausztriában összesen már több mint tízezer erkélyre szerelhető napelem működik, melyek összteljesítménye eléri a tíz megawatt peakot (MWp). Bécs városvezetése támogatja a napenergia használatát, célul tűzve ki, hogy 2030-ra a háztartások legalább egynegyede ezt az energiaforrást használja, és ennek érdekében különböző támogatási alapokat hozott létre, valamint leegyszerűsítette az engedélyezési eljárást. A jövőbeni új épületek esetében pedig előírás lesz a napelemek használata.

Ezzel szemben Magyarországon a balkonnapelemek használata nem engedélyezett, és az áramszolgáltatók akár fel is bonthatják a szolgáltatási szerződést, ha valaki mégis igényelné ezeket a berendezéseket. Budapesten például egy társasház tetején lehet napelemparkot kiépíteni, de az egyes lakók erkélyein erre nincs lehetőség. Az energiaközösségek Magyarországon még kezdeti szakaszban vannak, és az MVM is jelezte, hogy támogatná az előrelépést ezen a területen.

Szép Tekla, a Világ- és Regionális Gazdaságtan Intézet igazgatóhelyettese szerint az MVM-nek az lenne az érdeke, ha például tízemeletes lakóházak esetében legalább 60-80 erkélyre kerülne balkonnapelem, mivel a kisebb, független betáplálások rendszerszintű problémákat okozhatnak. A magyar lakosság háromnegyedét érdekelné az erkélynapelem, és a válaszadók fele még engedélyeztetés mellett is felszereltetné a lakására.