Láthatatlan veszély: a városok elsüllyedése

Kína nagyvárosainak közel fele súlyos süllyedéssel néz szembe, ami árvízveszélyt jelent a tengerszint emelkedése mellett - figyelmeztet egy friss tanulmány.

A Reuters által ismertetett műholdas adatokon alapuló kutatás szerint Kína városi területeinek 45%-a évente több mint 3 milliméterrel, 16%-a pedig évente több mint 10 milliméterrel süllyed. A jelenség hátterében a talajvízszint csökkenése és az épített környezet súlya áll.

A probléma súlyosságát jelzi, hogy Kína városi lakossága már most is meghaladja a 900 millió főt, így még a kisebb területek süllyedése is komoly veszélyforrás. A süllyedés éves szinten több mint 7,5 milliárd jüan (1,04 milliárd dollár) veszteséget okoz az országnak, és előrejelzések szerint a következő évszázadban a tengerparti területek közel negyede kerülhet a tengerszint alá.

Tianjin városa, ahol több mint 15 millió ember él, különösen veszélyeztetett; itt már történtek evakuálások egy geológiai katasztrófa következtében, amit a vízkészletek kimerülése és a geotermikus kutak építése okozott. A szénbányászat miatt szenvedő régiókban a hatóságok betont fecskendeznek az omladozó aknákba a talaj megerősítése érdekében.

A probléma globális: egy másik tanulmány szerint világszerte 6,3 millió négyzetkilométernyi földterület van veszélyben, Indonézia pedig különösen érintett, ahol Jakarta főváros nagy része már most a tengerszint alatt helyezkedik el.