Újra felbukkant a veszélyes B vírus

Április elején egy hongkongi férfi fertőződött meg a B vírussal, amely állatról emberre terjed és halálos kimenetelű lehet. A 37 éves férfi március 21-én került kórházba, miután vadmajmok megharapták, és a vizsgálatok megerősítették a B-vírus jelenlétét a szervezetében.

A betegség, amelyet herpes simiae-ként is ismernek, és amelyet a makákók hordoznak, zoonózis útján terjed az emberekre. A fertőzés tünetei változóak lehetnek: egyeseknél herpeszhez hasonló sebek alakulnak ki, míg másoknál nem jelentkeznek tünetek.

A hongkongi Egészségvédelmi Központ (CHP) jelentése szerint a férfi állapota kritikussá vált, és az intenzív osztályon kezelik. A CHP április 5-i jelentése óta nem érkezett további információ az esetről.

A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai alapján a B-vírus nagyon ritka, az eddig regisztrált 50 esetből csak egyet dokumentáltak, amely emberi kontaktus révén terjedt. A legtöbb ember nem kerül kapcsolatba majmokkal, így a megfertőződés kockázata alacsony.

A hongkongi hatóságok járványügyi vizsgálatokat végeznek, és azt tanácsolják, hogy a lakosság kerülje a vadon élő majmokat és ne etesse őket.