Európa hadiipara és a kínai függőség

Jelenleg Kína dominálja a hadászathoz használt fémek kulcsfontosságú összetevőinek nagy százalékát, ami aggodalomra ad okot Európában.

Az európai hadiipar jelentős mértékben támaszkodik Kínára, különösen a lőszerek, tengeralattjárók és hadihajók előállításához szükséges alapanyagok tekintetében. A Euronews szerint ez az alapanyagok biztosítása terén elengedhetetlen.

Az EU egyik vezető védelmi vállalatának vezetője, Micael Johansson, a Saab vezérigazgatója, a Politico-nak adott nyilatkozatában rámutatott, hogy Európa a lőporgyártásban túlzottan is Kínára hagyatkozik. Johansson szerint ez ellátási válságot idézhet elő, amely veszélyezteti a kontinens biztonságát. Emiatt arra szólította fel a kormányokat, hogy lazítsanak bizonyos környezetvédelmi szabályokon, hogy a kritikus hadialkatrészeket könnyebben lehessen biztosítani, lehetőleg Kína bevonása nélkül.

Peking fontos szerepet játszik az uniós országok számára biztosított nyersanyagokban, és valószínűleg Oroszország számára is szállít cellulóz-nitrátot, amely a puskapor előállításához nélkülözhetetlen. Emmanuel Macron, Franciaország elnöke is felhívta a figyelmet a problémára, amikor néhány hete arról beszélt, hogy a lőszerhiány komoly problémákat okozhat, és ha nem tudnak elegendő lőszert szállítani Kijevbe, az befolyásolhatja a háború menetét.

Micael Johansson szerint az európai védelmi gyártóknak alaposan meg kell vizsgálniuk az olyan anyagokat, mint a titán és az alumínium, hogy tisztában legyenek a Kínától való függőség mértékével.