Ursula von der Leyen: Hibrid támadás Finnország ellen

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Finnországban járva kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hibrid támadást indított a skandináv ország ellen, a migrációs válság kialakításával próbálva destabilizálni azt.

Ursula von der Leyen a finn miniszterelnök, Petteri Orpo társaságában látogatott el a finn-orosz határszakaszhoz, ahol hangsúlyozta, hogy a migránsokat eszközként felhasználva próbálják tesztelni és gyengíteni a védelmi rendszereket. A Kyiv Post beszámolója szerint von der Leyen szerint Putyin most Finnországra összpontosít, válaszul a finnek Ukrajnának nyújtott támogatására és NATO-csatlakozási törekvésére.

A finn miniszterelnök, Petteri Orpo a bevándorlási és menedékkérelmi politika szigorítását jelentette be, és az Európai Bizottság elnökével együtt tekintették meg a határterületet. Finnország válaszként a határ lezárásával reagált az illegális bevándorlók növekvő számára, és vádolja Oroszországot azzal, hogy szándékosan menedékkérőket küld a határra. Oroszország ezzel szemben tagadja a vádakat. A finn hatóságok a határzárat többször is meghosszabbították, legutóbb április közepén határozatlan időre.

Finnország új jogszabályokat készít elő az illegális bevándorlók okozta problémák miatt, és uniós intézkedéseket is kér a helyzet kezelésére. Helsinki azzal vádolta a Kremlt, hogy fegyverként használja a migrációt, mióta Finnország csatlakozott a NATO-hoz. Von der Leyen szerint is arra használja az orosz vezetés a bevándorlókat, hogy destabilizálja a régiót, és elmondta, hogy az EB együttműködik a bevándorlók származási országaival, hogy megállítsák az illegálisan érkezők beáramlását.

Az új finn törvénytervezet lehetővé tenné a határőrök számára, hogy megakadályozzák az Oroszországból érkező menedékkérők belépését. A finn vezetést azonban többször is figyelmeztették, hogy a határ lezárása a fagyoskodó bevándorlók előtt emberi jogi szempontból eléggé aggályos.

Az orosz vezetés a finn-svéd NATO-csatlakozás idején megígérte, hogy ellenintézkedésekkel készül. Vlagyimir Putyin orosz elnök decemberben arról beszélt, hogy a Nyugat „belerángatta Finnországot a NATO kötelékébe. Vitatkoztunk mi velük? Minden vitát, beleértve a 20. században a területi vitákat, már rég megoldottuk”. Ekkor jelentette be, hogy a határ közelében létrehozzák leningrádi katonai körzetet.

A finn migrációs válsághoz hasonló események zajlottak 2021 őszétől kezdve a Fehéroroszországgal határos Lengyelországban – igaz, ott tízezres léptékű volt a határátkelések száma.